Villány ősidők óta lakott település, ahol bronzkori cuccok is kerültek elő a föld alól és ahol a kelták óta folyik a jó bor. A rómaiak Viliannak hívták, amely elnevezés Vylyan formában köszön vissza XV. századi iratokból.

Ezt a nevet védette le néhai Debreczeni Pál, a szegedi tanács pénzügyi osztályvezetője és  borosgazdává előlépve 1988-ban Nagyharsányban megalapította a Vylyan Borászatot.
A többit már tudjuk, vagyis annyit mindenképpen, hogy a Vylyan feliratú palackok általában jó kis nedűket rejtenek.

Amit nem tudunk, az a név kiejtése.
Valami rejtélyes okból kifolyólag Villány történelmi nevét tíz emberből hét úgy ejti hogy VILIEN, kettő meg sehogy, mert nem tudja, hogy kell, inkább kér Bockot vagy Polgárt, mert azt egyszerűbb kimondani.

Ez még nem volna olyan nagy baj.

Az viszont  annál inkább, hogy tegnap egy éven belül a harmadik pincér vette magának a bátorságot, hogy kijavítsa a kiejtésemet.
No nem vilienról viliánra, hanem fordítva.
A pincérek többsége szerint a Vylyan helyes kiejtése vilien.
Ez sem olyan nagy baj, nem ez az egyetlen dolog, amit vendéglátósék rosszul tudnak.

Az a szereptévesztés viszont nagyon nagy gáz, hogy egy pincér kijavítja a vendéget.
Akkor is kifogásolható, ha a vendég valamit rosszul mond, de ha őpincérsége épp a jót javítja rosszra, az már szánalmas!

2-3 hete egy remek borozóban száraz muskotály iránt érdeklődtem.
A korai huszonéves pincérféleség kihúzta magát és a következőt mondta:

- Uram, a muskotály az mindig édes!

Oké, fiam, nem csak pimaszul pofátlan vagy, hanem bántóan buta is, ugyanis a kenyéradó gazdád még tavalyelőtt is palackozott száraz muskotályt, kár hogy ezt nem tudod, kár hogy ennyire nem értesz a szakmádhoz, az meg már több mint kellemetlen, hogy ezzel a  felkészültséggel ilyen nagy arcot hordasz - gondoltam, de ezt sem ott, nehogy belegázoljak a fiatal nemzedék szárnybontogatásába, hanem inkább másnap, itthon.

Mi lenne, ha egy pincér ismerné azt a helyet, ahol dolgozik?
Tisztában lenne azzal, hogy mi van az étlapon, hogy miről volt híres öt éve, vagy hogy nevezték 30 évvel ezelőtt a vendéglőjét.
Mi lenne, ha egy pincér helyesen ki tudná ejteni azoknak az ételeknek és italoknak a nevét, aminek a szállításával telik a napja? (nem mondja, hogy gordonblú, kápdzsekk,  csivazregál, vörcseszter, szegvin, csátóbriand, brucsetta, kecsöp, kontrő, glenfidics )
Mi lenne, ha egy pincér pontosan tudná, hogy a vendég kiszolgálása, nem pedig kioktatása végett vette fel a fehér inget és arra a néhány számmal nagyobb mellényt?

Hogy mi lenne?
Külföld!
 

  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medwe.blog.hu/api/trackback/id/tr941111502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elzee 2009.05.09. 16:38:18

Ne kérj lehetetlent... :)

macskafaraok 2009.05.09. 18:32:33

'budapestnek igazabol egy baja van, hogy magyarok lakjak' ez kb. mindenre igaz.

brighthale 2009.05.09. 21:43:53

Welcome to reality.. :)

Benikuty 2009.05.10. 12:38:53

Kinyílt a bicska a zsebemben. Megint:(

Benikuty 2009.05.10. 13:07:21

ps.: abban nincs igazad, hogy csak másnap, otthon dohogtál. In situ kellett volna rendre utasítani a csálingert, mert így azt hiszi, ő a jani.

grin 2009.05.11. 10:08:39

Igen, én is hallottam, hogy már ausztriában is szárazkolbászból csinálják a kerítéseket, állítólag másfél méter alatti nincs is. Sőt, azt mondják, hogy németországban minden lakosnak jár kétévente egy mercédesz, de lehet hogy évente, most nem vagyok benne biztos. :-)

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.05.11. 23:38:58

@Benikuty: valamikor úgy 15 éve helyreraktam egy ilyen kiccsávót, mert kijavított, hogy nem kecsap hanem kecsöp. Utána egy kedves barátom agyba-főbe dicsért, hurrá, milyen nagy dolog, mecsoda bátorság volt tőlem lealázni egy pincért, hogy azóta már csak ezért is kínosan kerülöm az ilyen helyzeteket.
Jobb a békesség.
A posztot sem azért írtam, mert fortyogott bennem az indulat, hanem hátha legalább egy csálinger észreveszi magát.

BOB 2009.05.13. 08:11:37

És még csak ki se kellett mondania, hogy Clos de Vougeot :)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.05.28. 21:21:40

@a_medwe: Régebben vettünk bolgár kechup-ot.Amagyarítás kettyn-ről szólt. Egyébként a ketchup kínai dolog! Nem olasz! Az édes mustokálytól én is kiakadok.Meg az eidamitól, meg göcsei sajttól!
Egyébként mitől kék szalag? Cordon Bleu?
Mitől lett a Rhapsody in blue parasztul kík rapszódia?.
Ha fröccsöt kérek,miért kérdeznek vissza, hogy kis van nagy?
A fröccsa az fröccs. Két deci bor, egy deci szóda! nem ásványvíz, nem ásványvíz!!! mert az savas!!! szóda! Értitek kibaszott vállalkozók!!! Mert sem vendéglősök, sem kocsmárosok nem vagytok.

BOB 2009.06.09. 09:49:22

@hajdul: azert a froccsbol nemcsak a "szokasos" 2-1 decis kiadas letezik, hanem legalabb ennyi:

kisfroccs (1-1),
klasszikus nagyfroccs (2-1),
hosszulepes (1-2),
hazmester (3-2),
vicehazmester (2-3),
haziur (4-1),
lakofroccs (1-4),
Krudy-froccs (9-1),
tavolugras (1-9),
mafla (5-5),
polgarmester (6-4),
csatosfroccs (10-10),
lampas (15-5).

Abban egyetertunk, hogy szoda es nem asvanyviz, bar nem a savak miatt, ugyanis a bor maga is savas.

volbeat 2009.07.29. 13:18:38

@BOB: ha fröccsöt kérsz, akkor az 2-1!

@hajdul: legjobb tudomásom szerint az ásványvíz (és általában a víz) lúgos kémhatású, és pont azért nem jó a fröccsbe, mert a bor savas, és semlegesítik egymást!!!

nadiposzata 2012.06.19. 18:33:00

a kecsöp azért nem elítélendő, mert akkor az egész Konzervipari tanszék mehet a levesbe.
Habár én nem így mondom, de egy féléves kurzus után elgondolkodik rajta az ember
süti beállítások módosítása