2010.03.19. 11:59
Piréz csőlazac
Néztem a tévében, ahogy a medwe áll a patakban és kapkodja a lazacot kifele.
Kívánós lettem, ezért elmentem vásárolni.
Vettem egy szép lazacfilét, egy csomag leveles tésztát, egy doboz mélyhűtött spenótot és egy doboz feta-szerű sajtot.
A Homo gastropitecus kedvéért álszerényen megjegyzem, hogy a pirézek nagyon nehezen viselték a francia konyha nagyképűségét és a gratinírozott, azaz csőben sütött cuccokat egyszerűen kikacagták.
Ők mutatták meg a világnak, mi az igazi csőbensütés. Nem ilyen buzis-vajas-sajtos-tejszínes-prézlis pepecselés, hanem valódi cső. Leveles tésztából.
Most az ő hagyományaikat követem.
1. Kitekerem a leveles tésztát.
2. a lazacfiléből vágok egy kétujjnyi csíkot, azt a tészta szélére fektetem.
3. a spenótból kis erőfitogtatással - merthogy még fagyott - ugyanakkora csíkokat vágok, ami nem sikerül olyan szép csíkra, merthogy ez a jeges izé törik ám mindenfelé, azt kisebb kockákkal, meg az innen-onnan összekotort spenótszilánkokkal pótolom.
4. a feta-szerű sajtot is felcsíkozom és odafektetem harmadiknak a lazac és a spenót mellé.
5. az egészet ügyesen feltekerem, megkenem tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőbe tolom.
6. megintcsak bezsebelem az elismeréseket és tovább kóstolgatom kedvenc boromat, a pázmándi juhfarkat.
Ebben a gyorsan elkészíthető finomságban az is jó, hogy nem kell bele semmilyen fűszer, még só sem.
Tudtak élni ezek a pirézek!
5 komment
Címkék: ételrecept piréz konyha
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2010.03.19. 13:25:37
Az az érzésem, hogy egymagában nehezen csúszik. Elkelne hozzá a skandináv halkultúra erőssége, a jó kapros (esetleg mustáros) -tejszínes mártás.
:-)
:-)
Mackó úr 2010.04.01. 07:04:03
Egészségünkre!
Megjegyzem, épp most készül konyhámban a szpanakopita:
három, egyenként olivával megkent réteslap egymásra fektetve, rajta elpotyogtatva a szétmorzsolt, főtt spenótlevél (durván megvágható), a fehérsajt, leginkább feta, a fokhagyma kihagyhatatlan, kevéske só, reszelt gravieras sajt. Fűszerezése izlés szerint, elbírja a borsot, kaprot, mentalevelet, bazsalikomot, oreganot, de nem mindet egyszerre! Újabb három réteg olajozott réteslap, a legfelsőn nem árt egy joghurtos kenés. Már csak piros-ropogósra kell sütni közepes hőmérsékleten.
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.04.01. 09:33:38
Az idő rohan és valóban változik minden, de olyan csak a politikában van, hogy mától kezdve minden másképp volt.
Az "indulatosan kikérte magának" erre a medwére egyáltalán nem jellemző, meg én nagyon másképp emlékeztem, ezért visszakerestem, hogy is volt az a spenótos üzenetváltás.
Így.
Mackó Úr 2002. márc. 29. 10:36 | Válasz | #6
Ejnye-bejnye Medwe koma! A Lasagne recepted annyira szakszerű, mintha egy hivatalos normakönyvből ollóztad volna ki - kifelejtve egy-két bekezdést. Irtad, hogy Ti így szeretitek, egyszer csinálj olyat is, amit nem szerettek: a húsból az eredeti harmada, de bekerül még egy-egy réteg bazsalikommal, sóval ízesitett paradicsomvelő, ill. fokhagymával, borssal ízesitett spenótlevél. Egyebekben minden úgy, ahogy írtad! Na milyen volt?
üdv. Mackó Úr
medwe 2002. ápr. 01. 23:53 | Válasz | #7
Kedves Mackó Úr!
Kipróbálom ezt a receptet is egyszer, de azért azt engedd meg, hogy olyat ne kelljen csinálnom, amit nem szeretünk ;o)))
a beszélgetés eredeti helye:
sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=medwe&id=1014478730&order=timeline
Jelentem, azóta kipróbáltuk spenóttal is és ízlett.
Megcsinálom majd a szpanakopitát is!
Mackó úr 2010.04.02. 18:24:29
Provokáció? Megeshet... a fő, hogy ne válogass, a spenót is lehet kiváló!
Attilajukkaja 2010.05.03. 15:35:20
Nem tett neki rosszat! A spenot a hal tetejen oszlott szet.
Koszonom az oteletet!