A napokban beüzemeltem a negyediket.
Közzéteszem a tapasztalataimat, de aki a lényegre kíváncsi, annak az elején összefoglalom:
az összes gép egyformán silány, csapnivaló minőségű, gagyi, tehát a legolcsóbbat kell megvenni, lehetőleg olyan helyen, ahol barátságos a vevőszolgálat és nem kezdenek kapásból kekeckedni a vevővel.
Alkatrész-utánpótlás, tisztességes szerviz és hasonló nyalánkságok csak a mesében léteznek, a mostani háztartási elektronikát eleve úgy tervezik, hogy kibírják a garanciaidőt, aztán kakukk.
 

1. Bomann
Ez volt az első.
Néhány hetes korában elektronika-probléma, behülyülés, csere.
A második gépnél néhány hónapos korában elektronika-probléma, de a legfontosabb funkciók mentek úgy is, nem foglalkoztam vele többet.
A jó kenyér titkára csak hosszas kísérletezéssel tudtam rájönni.
Másfél- kétéves korában az üst ment tönkre.
Deformálódott, majd az alján a tömítés elérett, a folyadék pedig leszivárgott a szerkezetbe. Végül egy ékszíj-szakadás miatt kellett kidobni.
 

2. Trisa.
Drága svájci gép, gondoltam hogy ez majd jó lesz.
Nem lett jó.
Ahogy letelt a garancia-idő, kezdődtek a problémák.
Az eletronika tökéletesen muzsikált, az üst meg tönkre.
A dagasztólapátok alatti tömítés belesült a sokadik kenyérbe.
Alkatrészről szó sem lehetett, megkerestem a céget, már nem is gyártanak kenyérsütő gépet. Németországi ismerőseim vadásztak alkatrészt, ott is reménytelen volt.
Ment a Trisa is az újrahasznosítóba.

3. Hauser.
Akció az egyik hipermarketben.
9e Ft-ért vettem meg azt a gépet, ami mindenféle trükközés nélkül KIVÁLÓ kenyereket kezdett gyártani. Az volt a titka, hogy dagasztás előtt felmelegítette a belepakolt cuccokat, meg hogy nem egyirányba dagasztott, hanem balra, aztán rövidszünet után jobbra. Elfelejthettem az összes korábbi pepecselést a folyadék kimérésével meg a sikérutánpótlással. Ebben a gépben soha nem esett be a tészta közepe és mindig rendesen megsült minden.
Ám ez is csak bő egy évig tartott.
Először az üst alján a tengelyt tartó aprócska rugó tört el, de ilyet kaptam a legközelebbi vegyesboltban.
Másodszor az elektronika ment át hülyébe, elfelejtette az előmelegítést.
Itt jött el a pillanat, amikor azt mondtam: nem bosszantom magam szervizzel, alkatrész-keresgéléssel, semmivel, ez egy olcsó gép, megy a selejtbe, én pedig a hipermarketbe - és vettem egy tök ugyanilyet, csak a hipermarket saját márkáját.


Kínai noname örökdarab
Az eladó megsúgta, hogy nincs szervizük és az alkatrésszel sem vacakolnak, ezért ha a gép meghibásodna, akkor kicserélik.

kenyérsütő gépAzt meg én vettem észre, hogy ugyanez a gép három néven is kapható 9 és 18e Ft között.
Mind Kínában készül.
A Hauserem üstje passzol bele, így azzal folytattam a házipékséget, továbbá észrevettem, hogy ez a jó francia hipermarket árul külön üstöt, kb, 3e Ft-ért.
Nem valószínű, hogy nekiállok cigánykodni a garanciaidővel, úgy
készültem, hogy megy a gép, amíg megy, ha egy évig akkor egy évig, még van havi 8-900 Ft-om arra, hogy saját készítésű, friss és összefogdosatlan kenyeret egyek.

Ennyibe kerül ugyanis, ha lebontom a gép árát a használat hónapjaira.

Szóval ha engem tetszenek kérdezni, akkor kéttengelyes (kétlapátos) olcsó gépet tessenek venni. 
 

 

ajánlott link:
a néhai medwefórum kenyeres része, receptekkel

 

 

Ps.

nem az a volt kérdés, hogy én milyen kenyérsütő gépet vegyek, de azért kösz a tippeket.

A bejegyzés trackback címe:

http://medwe.blog.hu/api/trackback/id/tr951914354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.04.12. 13:21:25

A legjobb pizzatésztát is ezek a masinák gyúrják! De bármilyen piskótát vagy egyebet sokkal finomabbra készítenek mint a kézi mixerek.

Akos75 2010.04.12. 13:24:20

Unold Backmeister a te márkád. A miénk (8650) tíz éves éppen. Üstöt cseréltem idén, mert kopott a teflon, és az nem egészséges. Lánchajtású fogaskerekes a gép, konkrétan rázza a szekrényt ahogy működik.
Természetesen kéttengelyes, kétlapátos.

Feca 2010.04.12. 13:25:27

Nem tom. Én egy "iparibb" kivitelű, de nem túl drága Kenwood-ot vettem. Egyszer volt csak para, amikor anyosom a rosszul sikerult kenyeret lapatostol kidobta. A kukas elott erunk haza.

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.12. 13:39:19

ez egy jó összegzés lett. nem sütünk minden nap, nálunk esélyes, hogy tovább fog élni a gép :-)

rdi 2010.04.12. 13:39:34

Hát, nem tudom, mit csinálsz a kenyérsütő-gépeiddel. Az előző nekünk 10 évig minden gond nélkül elmuzsikált, tavaly kellett lecserélni. "Severin" volt.
Egy Clatronic-ot vettünk helyette, egyelőre nincs vele gond, bár még csak egy éves lesz.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.04.12. 13:41:18

@rdi: használom őket, kétnaponta sül bennük kenyér, plusz dagad bennük hetente minimum egy pizzatészta, olykor egyéb péksütemény is.

rdi 2010.04.12. 13:42:52

@rdi: Ja, és csak otthon sütött kenyeret eszünk, kb. háromnaponta sütünk frisset. Saját, jól kikísérletezett receptünk van.

gillian 2010.04.12. 13:49:17

Miénk Nethaus, és eleve kicsit nehezen sült benne a kenyér, míg végleg fel nem hagyott a sütéssel, viszont most nincs újra pénz, és dagasztani-keleszteni gyönyörűen lehet vele, ezért áttértem a kész tészta sütőbe tételére - azóta kétnaponta sül kenyér, hetente egy-egy másik kelt tészta, és gyönyörűek, tökéletesek. Csak nem szabad a gépemben sütni, hanem a sütőben.

Grafit Macseek 2010.04.12. 13:51:00

@rdi: én most készülök kenyérsütő gépet venni és egy ORION-ban gondolkodom: 10 ezer forint és kétlapátos, az Intersparban árulják. Szerintetek?

hg002 2010.04.12. 14:00:30

Nekünk egy Moulinex HomeBread van, egylapátos, 3 éve kifogástalanul működik. Igaz, havi 2-3 alkalommal használjuk, tehát nem túl gyakran.
Kicsit offtopic, de mégsem: jól bevált, kikísérletezett saját receptjeit nem osztaná meg valaki? Jöhet e-mailben, vagy link is. Köszi!

fofofo 2010.04.12. 14:05:25

Az Alipna kenyérsütőm 7 évig hibamentesen működött. Egyszer véletlenül kidobtam a lapátot, de tudtam újat venni a dózsa györgy úti szervizben (akiket kb. 1 perc alatt találtam a neten). Azért adtam el, mert kézi dagasztóval 10 perc alatt megvan a kenyér, és a sütőben sokkal finomabb lesz.

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.04.12. 14:11:24

Alaska kenyérsütőt senki ne vegyen!

Az én ETA Siesta gépem épp úgy néz ki, mint a képen látható. Az egész családnak ilyen van, jól működik évek óta.
Nemrég olvastam, hogy az üvegablakos tetőket sütés közben le kell takarni, mert sok hő vész el ott. Alufóliával és egy konyharuhával letakarva ténleg jobban süt.

MikulásCentrum Mikulás Rendelés Házhoz Télapó · http://www.mikulascentrum.hu 2010.04.12. 14:26:38

en nem ertelek titeket, fogom, tejbe bele az eleszto, majd kicsit kesobb osszegyur a tesztaval, hagy egy ora nyugalom, majd be a sutobe, aztan tokeletes kenyer lesz. mit kell bohockodni gepekkel? :o)))

Ppix 2010.04.12. 14:29:47

2 lapátos Moulinex 53000-es vagy Hauser (erre nem emlékszem).
Ezek bejöttek a családban, a Moulinexből több is van, mindenki elégedett.
Jó nagy kenyeret tudjon, az is fontos, a Hauser az 1,2 kg-ossal elég gyík.

Gazuzem 2010.04.12. 14:37:31

A teszkós kenyérsütő a szülimnek kb. másfél évet bírt ki, aztán elromlott. A fater szétszedte, és kiderítette, hogy egy bronzhüvely kopott el a lapát alatt. Egy sör áráért csinált az ismerős esztergályos egy ugyanolyat, azóta gond nélkül működik.

ne most 2010.04.12. 14:39:31

Az tapasztaltam, hogy az egy lapátos kevésbé érzékeny a betöltött mennyiségre, viszont nem dagaszt olyan jól. Az egy lapátra néha ráül a tészta és körbe forog. A két lapátosnál ha kicsit kevesebb anyagot töltesz bele, akkor totálkáros a kenyér (lepényszerű lesz). Erre az egy lapátos nem érzékény.

Az egy lapátosnál könnyebb kivenni a lapátot a megsült kenyérből, főleg ha az újabb fajta döntött lapát van benne.

Minél nagyobb felül az ablak a kényér teteje annál kevésbe sül. Ez kétlapátosnál fokozottan elő jön.

Mindkét esetben az üst csapágyai mennek először tönkre, beülnek berágodnak, áteresztik a vizet. A lötyögő tengely miatt a lapát elkezdi esztergálni az üst alján a teflont.

Némelyik tipus felmelegítéssel kezd és nem dagasztással. Ezeknél a program kb 20 percel hosszabb. Ennek én nem látom értelmét, a dagasztás közben lehetne melegiteni.

A legolcsóbbat és a legdrágább gép lényegében csak külsejében tér el. A sütött kenyér kb azonos.

Banonym 2010.04.12. 14:45:28

-Szerintem-
Teljesen mindegy milyen a gép, a dagasztás-kelesztés után meg az ember fia kiveszi gépből, egyszer átgyúrja, megkeleszti még egyszer és megsüti a sütőben, és hibátlan a kenyér.

grmindenyssa 2010.04.12. 14:45:51

Egylapátos Moulinex, egyszer gariban elektronika csere, egyszer nem gariban üst csere, viszont jó kenyeret lehet benne sütni. A recept: 4,5 dl langyos víz, 20 dkg finomliszt, 40 dkg kenyérliszt, 1 teáskanál só, 1 tk sikér, 1 tk élesztőpor, 1 evőkanál cukor.
Foszlós kalács: 3 tojás sárgája felöntve langyos tejjel, hogy 3 dl legyen, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg finomliszt, 1 teáskanál só, 1 tk sikér, 1 tk élesztőpor, 4 evőkanál cukor.

orv 2010.04.12. 14:53:11

Nekünk pontosan ugyanolyanunk van, mint a képen látható,igaz,NIMBUSZ neki az ő neve/láttam Hausmeisterként is a Tecsóban,fillérekért/. Olyan,mintha mindíg dühös lenne,brutálisan rázza a cuccot ide-oda és már bő két éve jó kis kenyereket ád. Az ablakos tippet kipróbálom,mert a teteje nem szokott nagyon sült lenni, de ki lehet bírni,hogy nem kéreg a fele a kenyérnek. Én is azt hallottam,hogy ezeket senki nem építi platinából - hagyomány lett, hogy elérhető,de nem ezzel temetnek el.Most komolyan visszasírjuk az orosz /hadi-/technikát -nanemá!-inkább 3 évente a vásárlás öröme!

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.04.12. 14:55:07

egylapátos severinem van, évek óta jól működik. olcsó volt.

a kérdésre, hogy miért bohóckodunk géppel, hát én leginkább azért, mert 1. a konyhám hideg, nem kelne meg a kenyér jól külön melegítés nélkül, 2. ha bedagasztod, átgyúrod, sütöd, minimum 2 tálat koszolsz, de inkább többet. géppel semmi mosogatnivalód nem lesz, beledobsz mindent az üstbe és kiszeded a kész kenyeret. én max áttörlöm az üstöt, egy szalvétával, és annyi.

Sarah Connor 2010.04.12. 15:02:23

nekem AFK márkájú van, valami német, ajándékba kaptam. Egylapátos (döntött), teljesen elégedett vagyok vele, még sosem hagyott cserben. Ellenben a kenyér nem tetszik, amit süt. Szerintem a recepttel van gond, mert a tészta mindig nagyon tömör lesz, rugalmas, szivacsszerű. Már kísérleteztem sokmindennel, hasztalan.

Bozdurgán 2010.04.12. 15:04:55

Ja nekünk is a képen látható házmester van, 1,5 éve dagasztunk és sütünk vele kenyeret meg kuglófot..
A lángostélsztát is megdagasztja, meg a pogácsát is.
Ha elromlik kivágom az ablakon és veszek egy ugyanilyet.
Asszem valami 8eért vettük.

Állandóan változó 2010.04.12. 15:05:27

Nekem kávéfőzőgépekkel vannak hasonló tapasztalataim. A 10-20eFt közötti, tejhabgőzölős változatokat vásárolom.

1. DeLonghi: a kazánjuk tönkremegy 6-7 hónap alatt, márkaszervíz van, de sokáig javítják őket (hetekig eltart, míg kapnak új kazánt). Egy időben ezért kettőt tartottam belőle - amikor az első először szervízben volt, vettem egy újat is, és azt használtam. Utána volt, hogy a régit is az új garanciájával javíttattam :-). Miután mindkettő kétszer javítva volt ugyanazzal a hibával, meg az egyiknek egyszer a gép belsejében tömődött el a gőzfúvókája, márkát váltottam.

2. Elta: szép emlékeim voltak a 90-es években Elta CD lejátszókkal, hát bepróbáltam. Ennek a kazánjával semmi baj, de pár hónap múlva elkezdett szétesni az illesztéseknél, ami nagyon látványos gőzrobbanásokat okozott. Ezért lecseréltem. Ezen kívük, a gőzfúvókája sem volt praktikus, mert háromlyukú volt, amiből kettő ha betömődött, attól még a harmadikon jött egy kevés gőz és csak kézi tisztítással nagyon vékony tűvel lehetett visszanyerni a kapacitást. (Az egylyukúak azért jók, mert a gőznyomás mindig kitisztítja az egyetlen lyukat, nem kell kétnaponta tűvel pepecselni.)

3. Ufesa: most ez van már vagy kilenc hónapja, és még semmi panaszom rá. Kazán OK, illesztések OK, gőzfúvóka OK. Bár egyszer biztosan ez is cserbenhagy valamivel...

orv 2010.04.12. 15:08:01

...Sarah Connor..
Javaslom a 1.kevesebb liszt, 2.kevesebb finomliszt,több rétesliszt 3.a víz felét cseréld tejre 4.több élesztőpor 5.hosszabb kelesztés 6.némi margarin vagy olivaolaj 7.kétszeres só és cukor 8.ezek kombója 9.kuka lehetőségeket.

Kisisa 2010.04.12. 15:23:25

Nekem is hauser gépem van, de nem tudok rendes kenyeret sütni vele.. mindig behorpad.. :-( Mi lehet a baj, kéne egy kis help..illetve egy jó recept.. :-)

whereisthedriver 2010.04.12. 15:31:17

Jó nem a legolcsóbb. Viszont eddig (13 hónap) tökéletes: Panasonic SD254.
Kenyér, egyéb tészták hibátlanok és FINOMAK.

Értékelések itt:
www.amazon.co.uk/Panasonic-SD254-Breadmaker/dp/B000QV07C4/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=kitchen&qid=1271078896&sr=8-1

rolika · http://www.wevik.hu 2010.04.12. 15:32:15

Nekünk egy AFK-nk van 6 éve. Igaz, ez is besült tavalyelőtt, de 3 napra rá itt volt egy másik a forgalmazótól.
Én amúgy azon szoktam csodálkozni, hogy-hogy nincs MINDENKINEK ilyen masinája. Veszik-eszik az ideiglenes, egynapos morzsaegyüttállást, amikor KENYERET is ehetnének. Én még egy házi malomra is beruháztam melléje, azóta van igazi királyság :-)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.04.12. 15:36:44

Én egy Hauser BM-830-as kétlapátost vettem, olyat, aminek felhasználható által programozható lefutású programja is, ez teljesen szabad teret enged a kísérletezésnek. Nekem bejött.
Ez volt a legdrágább, de úgy vagyok vele, hogy ilyen téren maximalista vagyok, és szeretem, ha egy készülék mindent tud, még akkor is, ha annak egy részét csak néha használom ki. Egy évig használtam gond nélkül, most pihen.

könyvbolond_konyhatündér 2010.04.12. 15:37:41

Én is már a harmadikat nyüvöm, heti két-három-négy kenyeret sütök, ha ráérek, akkor a gép csak dagaszt, a kenyér a sütőben sül...
A legrövidebb ideig a legdrágább tartott.
Az első gépem, egy noname kínai még évekig ment a lányomnál, mielőtt végleg leégett - kicsit hamar lemondtam róla.
A második elfelejtette, hogy meddig kell sütni a kenyeret, a harmadik sületlen után újat vettem 7ezer pénzért, bár dagasztásra még jó lenne.
Az üstje viszont tökéletes lesz a harmadikba, mert ezek persze mind ugyanott készülnek, szabványüsttel...

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2010.04.12. 15:38:03

@Bbt: A fene akar szórakozni még vele kézzel. :)
Azért vettem meg, hogy berakom a cuccot és kiveszem a kenyeret, erre való :)

Mackó úr 2010.04.12. 15:42:00

Szaporítsunk!
Egyszer én is beleestem abba a hibába, hogy vettem egy gépet...Remek kenyereket ettem, amíg működött, aztán jött a szervíz - keresése! Nem részletezem, hat cím, hat telefon, netes nyomozás, minden köddé vált, ilyen gépet soha nem is gyártottak, árultak...
Egyébként a kelt tésztákat soha nem abban készítettem, a Z-karos dagasztógép megbízhatóbb, gyorsabb, a melegítésről meg gondoskodom külön. Azért megeshet, hogy megpróbálok egy újabb kenyérsütőt megszelidíteni!

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.04.12. 15:52:55

@Mackó úr: Isten hozott Mackó uram! :-)
Gondolkodtam a Z-karos dagasztógépben, de a sokat tudó eladó azt mondta, hogy egy ilyen gép árából el tudok nyűni négy kenyérsütő gépet.
Amúgy gyakrabban használom csak dagasztásra, utána még mindig lehet belőle cipó, vekni, bagett, kifli, zsemle, tulipántos láda, bármi!
:-)

2itailor 2010.04.12. 16:11:40

Ha kipróbált recepteket kerestek őt ajánlanám:

limarapeksege.blogspot.com

teabore 2010.04.12. 16:14:36

Nem tudom, de mi csak összekevertetjük majd megkelesztjük a gépben a cuccot - aztán megformázni, tojást rákenni és be a sütőbe, így lesz neki normális külalakja - és a gép is bírja még :)

Ja, és ki kell próbálni a tönkölylisztet, nagyon könnyű lesz tőle a kenyér!

sirarcheer 2010.04.12. 16:18:22

Sziasztok!

Én ezt az oldalt ajánlom:
gportal.hu/gindex.php?prt=132433

Receptek, leírások, megoldások különböző sütési problémákra.

Nekünk Tesco-s van. Hetente két kenyeret sütünk, meg néha dagasztunk.

Én még szederlekvárt is készítettem benne. Friss kaláccsal isteni.
Nagyon jó receptek vannak még a "300 recept kenyérsütő géphez" c. könyvben.
Innen vettük a lekvár receptet.
www.tujapont.hu/product_info.php?products_id=76945

Jozsó_ 2010.04.12. 16:31:38

Nekünk zsír ugyanaz volt mint a posztírónak. Először vettünk egy akármilyet. Kuka. Utána egy márkásat. Kuka. Most egy Tesco gazdaságos van. Persze tönkrement, de nem is vártunk mást, egy darabig húzta, meg ez is a kukába. Lehet veszünk egy másik ugyanilyet. Ugyanaz mint a billentyűzet meg az egér. Nem éri meg javítani, cserélni kell.

jorda 2010.04.12. 16:44:30

Ez a blog is csak rámutat egy alapvető dologra.
Akinek ideje,kedve és tehetsége van hozzá,az indíthatna egy blogos mozgalmat!
Bizonyára 100-ak,majd ezrek,százezrek csatlakoznának hozzá.

Lényeg,hogy ez a globalista-imperalista modell az egész világot környezeti katasztrófába sodorja.
Miért gyártanak ma mindent az egész világon eldobhatóra?
Kinek az érdeke ez?
Annak az 1-2 millió tőkés hipergazdag családnak,mely a világ erőforrásaiból kiemelkedően részesül!Ez alapvetően és döntően csak az ő önös érdeküket szolgálja.
Persze be van csomagolva egy hazagságba,hogy ez milyen jó az embereknek,gazdaságnak,a világnak.Közben a világ ismert energiaforrásai elfogynak,a világot elönti a szemét.

A tartós fogyasztási cikk fogalma tényleg azt kellene,hogy jelentse:tartós.Évtizedekre,de minimum 10 évre szóljon.
Ma már az ár sem jelent semmit,maximum azt,hogy egy márkás terméknél a márkanevet kell busásan megfizetni,de a tartalom majdnem ugyanolyan szar,mint a gagyié!!!

húsgombóc · http://husgomboc.blog.hu 2010.04.12. 16:44:46

Valaki már írta. Minek?
10 perc sem kell a gyúráshoz, keléshez nem kell energia.
Sütésnek ott a vill.tűzhely.
Hányat is dobtatok ki eddig?
Pocsékolás, környezetszennyezés, stb.

Sákif za morro? 2010.04.12. 16:51:43

A helyzet az, hogy az elektronika a nagy melegtől megy tönkre. A kondenzátorok, forrasztások nem szeretik a nagy meleget, a nagy hőfokingadozást. Én úgy csinálom, hogy kizárólag a dagasztást végzem ezzel a géppel. A kelesztést, sütést nem. Sokkal szebb és finomabb kenyeret lehet sütni rendes sütőben. Sajnos azonnal nem lesz jó, mert ki kell kisérletezni a különböző lisztekhez tartozó ideális hőfokot és sütési időt, de utána sokkal jobb lesz. Egyrészt lesz rendes héja a kenyérnek, másrészt normálisabban átsül ha sütőben sütöm. Nem mellesleg innentől kezdve a kenyérsütő gép örök mint a nyomor, legalábbis amíg a mechanika bírja.

Sákif za morro? 2010.04.12. 16:54:44

Úgy látom, már előttem is megmondták a tutit. :-)

"Lényeg,hogy ez a globalista-imperalista modell az egész világot környezeti katasztrófába sodorja.
Miért gyártanak ma mindent az egész világon eldobhatóra?
Kinek az érdeke ez?
Annak az 1-2 millió tőkés hipergazdag családnak,mely a világ erőforrásaiból kiemelkedően részesül!Ez alapvetően és döntően csak az ő önös érdeküket szolgálja."

Ja... Ha meg a sütőben sütöm, akkor meg a Gazprom, vagy az Émász nevű imperialista népnyúzó zsebét tömöm. Arról már nem is beszélve, hogy ha a boltban veszem meg. :-)

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2010.04.12. 17:04:04

A kenyérsütőgép arra jó, hogy mire elromlik, kitapasztalja az ember, hogy kézzel dagasztva, sütőben ugyanolyan jól tud kenyeret csinálni, mint géppel. Okosabbak a kenyérsütős fázist ki is hagyhatják.

bombadil 2010.04.12. 17:07:05

Nekem Moulinex van - kenyér még nem igazán lett jó benne (tesóm szerint kevés vizet teszek a liszthez).
Hanem!
Olyan lekvárt csinál, hogy a fél világ csodájára jár! :)))))
(Tavaly pl. gyömbéres sárgabaracklekvárt készítettem benne, pirított fenyőmaggal. Épp most ettük meg húsvétkor, jófajta kaláccsal.)

arthurg 2010.04.12. 17:10:22

Nálunk 9. éve megy egy NetHaus világmárkájú NH4500 tip. masina. Mostanában kell bele a harmadik üst. A recept klasszikus: 500g BL55 finom liszt (Nosztalgia, 90-100 Ft/kg), 7-8g szárított élesztő (az olcsóbb), 10g krist. cukor, 15g só, 20g margarin v. zsír, 280-300g víz, Basic program (3 óra), időzítve, másnaponta, reggel 1/2 6-ra. Frinom, friss kenyér, csak árt. :)
Az se utolsó, hogy 150 Ft körül kijön kilója (amortizációval együtt) és tudon, hogy mi van benne.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.04.12. 17:16:42

Ezt a képen látható kenyérsütőt - számoltam - eddig nyolc különféle néven láttam más és más üzletekben. :)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.04.12. 17:36:05

Én csak istengépnek, jézusmasinának hívom...

Feltűnő a hasonlóság: az is Kínából jött és a minennapi kenyeret adja.

Sysa 2010.04.12. 17:45:17

Mi is a harmadiknál tartunk most, az előző Hauser volt, a legelső nem tudom már, mi, de az nagyon hamar elfáradt, és csak nedves-ragacsos téglákat tudtunk sütni vele. Aztán a második gépet már évekig gyűrtük, mert kaptunk egy kenyérsütőhöz való receptkönyvet, és láss csodát, azok a receptek működtek (Alexandra kiadás, album formátum, már nem lehet kapni). Aztán mikor az is elfáradt, vettünk egy Moulinex kétlapátosat, ami másfél kilót bír, és finomabbnál finomabb kenyereket sütünk benne, szintén heti 3 körül, 2 vagy talán 3 éve már.

És hogy minek ehhez gép? Azért, hogy ne kelljen hajnali 3kor felkelni, hogy reggel friss kenyér várjon, vagy hogy beállíthassam, hogy kész legyen, mikor hazaérek... Nem az a gáz, hogy erre gép van, hanem az, ha félévente ki kell dobni, mert arra tervezik, hogy tönkremenjen. Aki a gépekre panaszkodik, az meg menjen és olvasson könyvet, újságot, ahelyett hogy tévézne, vagy főleg, pletykáljon a szomszédokkal, ahelyett hogy netezne és blogokat olvasna :p

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.04.12. 21:26:00

Kedves Medwe,

mi Kitchenaid mixerrel megcsinaljuk a tésztát, megkelesztjük és sütőben kisütjük.

Nekünk jobban izlik, mint a gépi és a kenyérhéj is ropogósabb.

A legjobb talán az olivabogyós kenyér...

üdv
ribizlifozelek

nafi 2010.04.12. 23:43:55

Nekünk is ilyen gépünk van Hausmeister (ál)néven, és én is szeretem. Csak az üst vacakol (1 év használat, heti 5 sütés).
Szóval, melyik francia hipermarketben kapni külön üstöt? az A-ban vagy a C-ben? Egyik sincs túl közel, ne hagyjatok árnyékra vetődni, légyszi.

rdi 2010.04.13. 16:32:59

Sokkal finomabb a kenyér, ha a gépben csak dagasztjuk és kelesztjük. Utána átrakom szögletes sütőformába, ott még szépen tovább kel, majd gázsütőben megsütöm. Sokkal finomabb a héja.

rdi 2010.04.13. 16:42:03

@Ben Zinkoot: Kemencében is süthetnénk... Mondjuk akkor meg kivágnánk az erdőket, plusz az a rengeteg füst meg CO2...

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.04.13. 17:11:48

Kérdezném, ha sütőben sütitek a megkevert kenyeret, akkor azt milyen formában, tepsiben?
Látom már: szögletes sütőforma, de az milyen is?

vagyok, aki vagyok... 2010.04.13. 17:34:30

szerintem ne vegyél semmilyet. hacsak nem akarsz időzíteni, meg ilyesmi. kézzel gyúrni a legjobb, de bevethető a dagasztókar is. aztán meg csak úgy formára igazítod, vagy beteszed valamilyen formába. szerintem. nekem van, de már nem használom...

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.04.14. 23:56:27

@hzizi: a poszt végén lévő linkeket ismétlem a kedwedért

kifli és zsemleforma
medwe.blog.hu/2009/12/31/szilveszteri_viszkis_zsemle

bagett-forma (vagy inkább Erzsébeti-kenyér)
medwe.blog.hu/2008/10/16/kezmosas_es_hazikenyer

régi büfékenyér-forma
medwe.blog.hu/2010/02/11/jelentes_59

ott nem szerepel:

cipó:
medwe.blog.hu/2010/03/15/borsokremleves_cipoban

karimangó (gubarúd) és briós
medwe.blog.hu/2010/02/22/karimango_es_makos_bobajka_1

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.04.15. 00:00:45

@Akos75: megnéztem a honlapjukat, van rajta ötféle. A legalsó épp úgy néz ki, mint az én Trisám. Nektek melyik van?

vilee453 2010.06.30. 14:21:28

sziasztok!
az elnne a kérdésem h egy Unold Backmeister 8650-em van és ékszíjas lett. valahol találok hozzá alkatrészt?
segítsetek légyszi!

pentem 2010.11.14. 16:07:14

Nekem Panasonic gépem van. Valami nagyon jó akció volt azon a héten, és még ajándék gyanánt kaptam egy kis beugrót. Háááát ha jól számolom 6-7 éve. Soha nem bántam meg. Ha most vennék újra emellett döntenék. Erős az üstje - jóval vastagabb, mint a többi. A lapátja nem görbített, nem szakítja ki a kenyér alját, s nem is marad a kenyérben, csak nagyon-nagyon ritkán. Egyszer javíttattam, de kiderült, hogy az összes liszt, amit akkortájt vettem rossz volt. Azóta sohasem hagyom ki a C-vitamin tablettát összetörve - nagyon jót tesz a kenyérnek. Tavaly kezdett többször letapadni a kenyerem. Láttam is a gondot: a lapát kissé megkopott, és a motorszigetelés gyűrűje. A szervizben mondták (telefonon), ne cseréljem az egész üstöt, csak a motort - gyűrű külön nem kapható - egybe van építve-ragasztva, a motor még így is megy. kb2 hét alatt megérkezett. Magam kicseréltem. Nem volt olcsó, az alkatrész, de örülök neki. Ja és egy csoda, hogy adagolókanalat is lehetett kérni tőlük - hogy ez miért nem kapható minden háztartási boltban???
Ami a lényeg - többféle házikenyeret ettem már többféle gépből - verhetetlen. Ja és a receptjei tökéletesek. még a teljes-kiőrlésű kenyerem is lágy - HA jó a liszt.

Chopper 2013.04.19. 19:57:58

Nekem pont ugyanígy néz ki a kenyérsütőm, a neve "ELTA BA 123"...
1000 Wattos, 10 programos, kéttengelyes, kétlapátos, 1000 g-os vagy 1250 g-os kenyereket süt, még lekvárt is lehet benne főzni (ezt a funkciót soha nem használtam)...
2005-ben vettem (9900 Ft-ért), most is tökéletesen működik, hetente átlagban 1x sütök vele, mert elég nagy kenyereket süt!... :-))
Medwe, el sem tudom képzelni, mit csinálsz a gépeiddel?!...

borzimorzi 2013.08.21. 17:00:36

Bocsánat, az a megoldás volt már, hogy semmilyet se vegyünk? Éppen elég az is, ha a hozzávalókat szépen egy kanállal összekeverjük, aztán pedig legalább 12 órára kelesztőtálba tesszük. Utána a kis kézi robotgép dagasztóspiráljaival kap 6-8 percet, aki szereti, gyúrhatja kézzel is. Kikent jénaiba vele, és megsül a sütőben DNK módjára. A Limara péksége is tele van jó receptekkel, csak rá kell keresni, ő öregtésztának hívja a kovászt, de müxik!

Ha reggel akarunk frisset, akkor délután/este keverjük be. Reggel meg az az első, hogy kis dagasztás, aztán mehet a sütőbe. Télen kifejezetten jól jön, hogy mire a gyerkőcök (meg az embör) pizsamásan kitámolyognak, addigra a sütő már jó meleget ád kifelé is, plusz finom kenyérillat van.

Persze, akinek táncterem méretű a konyhája, az vegyen csak kenyérsütő gépet is, ott elfér. De átlagos méretű konyhában pont felesleges. Szerintem.

Üdv:
b