Olyan felemelő érzés elsőre megérteni valamit, legyen az dalszöveg, rádióreklám, vagy a szomszéd néni kiabálása.
Gyerekkoromban pl. évekig nem értettem a Mennyből az angyal egy sorát, nevesen azt hogy "Szép ajándékot vivén szívökben", ugyanis ez a minden karácsonykor meghallgatott lemezen valahogy így hangzott: cíbaja négó, cíbici tőde - aminek ugyan sok értelme nincs, de az ünnep szép volt úgy is.
Tizenhuszon évvel később a sajtóból tudtam meg, hogy a problémámmal nem voltam egyedül, ugyanis Galsai Pongrác írta valamelyik lapban, hogy a fia ugyanezen dal eléneklése utánezzel fordult hozzá:

- Papa, mi az hogy tőtök?  ("ő lesze néktek üdvözitök" a hangsúly aláhúzással jelezve)

Egy ötéves kislány a gyerek-istentiszteleten a hozsánna helyett azt énekelte, hogy kosárka, mivel olvasni még nem tudott és azt az értelmetlen szót sem magyarázta el neki senki, egy másik leányka pedig megkérdezte az őt templomba vivő nagyit, hogy nem esnek-e le az angyalkák, ha olyan magasan uzsonnáznak  (hozsánna a magasságban).
Ilyenekből persze jutott nekem is, gyermekkori zenés kínzatásaim címmel majd' egy éve megcsörgettem a múltam nehéz szilánkjait.

A jelenem dicsekvésre kevés okot adó tényezője, hogy gyakran hallgatom a közszolgálati rádiót, elsősorban a Bartókot, sokkal ritkábban a Kossuthot. Mindkettőn régóta fut egy reklám, amiben a vatkarádióról, abban pedig rutkaiborról beszél egy kissé negédeskedő, de annál pöszébb hang.
Oké, aki olyan régi hallgató mint én, annak az évtizedek selypítő, raccsoló, pöszögő rádiósai után egy újabb beszédhibás mikrofongyalázó már fel sem tűnik, viszont ez itt valami reklám lenne, aminek a célja másodsorban emberek megnyerése. (tudjuk elsősorban pénzmozgás, bevétel, majd osztás)

Biztosan megint nem én vagyok a célcsoport, de tessék mondani, van aki ezt érti?
Mi az a vatkarádió?
Hol fogható?
A rutkaibor az kannás, vagy palackozott?
Iható? 

Vagy ez megint csak a figyelemfelkeltés sajátos formája?
Majdnem húsz éve a tévében ment egy reklámspot, a vége felé egy nő beszólt és azt mondta: műgörény!
Amikor ötödször láttam, felhívtam a tv műsorügyeletét és megkérdeztem, mi az a műgörény?
A telefonos úr jót nevetett és közölte, hogy a reklámban a végszó nem műgörény, hanem az hogy működik!
Aha, így mindjárt más!

Később a Blikk reklámja gondolkodtatott el: vajon miért úgy végződik, hogy Szpotocsnye? Akkor szerencsére már volt internet és rá lehetett keresni.
Anno ezt találtam a témáról, egy kedves fórumozó lefordította a kifejezést, az viszont örök rejtély, hogy miért beszélt szlovákul egy olyan reklám, aminek érintőlegesen sincs köze az északi szomszédhoz.

Most meg itt a vatkarádió és rutkaibor.
A gugliban nincs róla semmi.
Persze holnap már lesz.
Az én béna blogom.
Hajlunk meg így, sötét tudatlanságban?

 

 

utóirat bő héttel később:
Nem egészen hülyén halok majd meg, mert megtudtam, hogy a vatkarádió az helyesen Vackarádió, a rutkaibor - amit mások ugyanitt Ruttka Ibornak értettek - az egy Ruttkai Bori névre hallgató előadóművész.
Már szinte mindent tudni véltem, amikor megjelent itt Berger Zsolt, aki csak ez egyetlen beszólása kedvéért regisztrált nicket hogy megírja: nagyon haragszik rám névtelenre, ő Berger Zsolt, névvel.
De vajon ki a fene az a Berger Zsolt?
És miért hozta ki a sodrából, hogy nem értek egy rádióreklámot?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://medwe.blog.hu/api/trackback/id/tr251202370

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: nba australia 2018.05.19. 10:37:19

Rekord számú nevezéssel újra Hard Dog Race Base futam Magyarországon - OCR Magazin

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.06.23. 09:48:10

@szabiaki: nagy szerencse, hogy van Reisz András!
A tájszólással szerintem semmi baj nincs, az nem logopédiai kérdés, az ilyen kiejtés érthető és színesíti a magyar nyelvet.
A meteorológusok között mindig volt, aki palócosoan beszélt, egy kicsit Vissy Károly is, de korábban pl. Kerényi Nárcisz, aki még emlékszik rá.

Reisz András számomra az egyik legszimpatikusabb figura, remek humorral, ráadásul az Indexen saját topikja van, Reisz Ándrás és a tálájménti fágy címmel - ami egyszer-kétszer már belenéztem, és szerintem olvassa ő is, mert volt már olyan, hogy kaján képpel bemondta, hogy itt a tavasz el lehet fejeteni a tálájménti fágyot.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2009.06.23. 09:48:58

És a Spar reklámdal szövege?
Vargánénak meg aki káposztát főz van egy hányaveti faka lánya

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.06.23. 09:50:00

@avc: köszönöm, már nem aggódom a hátralévő napjaim és a nemsoká elkövetkező vég miatt! :-)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.06.23. 09:52:38

Gyerekkoromban sokáig azt hittem, hogy Siheder Nyikorom egy orosz település. Pedig csak hülyén énekelték a Bunkócskát:

"Sose hallok olyan ,
gyönyörű nótaszót
amilyet sihedernyi koromban."

Elnézést :DDD

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.06.23. 09:53:19

@hajdul: mér többször nagyon közel voltam ahhoz a Spar pénztáránál, hogy rákérdezzek, pontosan mit énekelnek? Én úgy értem, hogy vííí hííí Spár, de ennek sincs sok értelme.
Megadtad a végső lökést, ma megkérdezem, lesz ami lesz!

Gazz 2009.06.23. 09:54:49

A Géza malac sógornőmnél is megvolt.
Nálam a Sej te bunkócska te drága valamiért úgy jött le, hogy Sej, te bunkóskatedrális, és ez bizony több évnyi fejtörést okozott a jelentését illetően.
Amiről viszont csak egy éve hullott le a lepel, az a Hotel Menthol egy sora, amit úgy értettem, hogy a "hapsi meg kedvel, maradj, int", s elég bénának meg oda nem illőnek tartottam ezt a mondatot.
Aztán egy fórumon kiderült, hogy a Fenyő itt azt énekli, hogy a "hapsin egy krepp nejlon hawaii ing" s így már egész jópofának találtam.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.06.23. 09:56:51

@a_medwe: :-DDDDD

engem egy Sparban dolgozó rokonom világosított fel: Mindííííííg Spár.

szabiaki (törölt) 2009.06.23. 09:57:20

@a_medwe: okés meggyőztetek, tájszólás jó, viszont akkor nekem nem szar a helyesírásom, hanem tájírás.

-Mögötted?
-Mi van mögöttem?
-Mögötted a kajádat?

Los Alamuszi 2009.06.23. 09:58:31

És a Trombitás Frédi "nézik, mit nézek" sora?
Mi évekig Rézi Klippészeknek énekeltük.
De azért egy dalban még megbocsátható a dolog, én az új MR-es hangok zömét utálom, a Petőfin olyanok mondanak híreket, hogy már a hangszíntől is menekülnöm kell az adóról.

Egyébként a pösze reklámokról anno Hofi is megemlékezett: Szága Szelyem Szonka" és társai ;-))

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.06.23. 10:00:39

@RAMBO: én az Internacionáléból (-ban) nem értettem, mi az a Föld fogsarka...

szabiaki (törölt) 2009.06.23. 10:00:55

@RAMBO: Azt a kurva! Komolyan mondod, hogy nem sihedernyi koromban? Azt hittem, hogy az valami 12-14 év közötti korszaka az embereknek, valami átvett orosz elnevezése.

Olyan ez mint a csikidam Szikorától, valójában egyszer elmesélte, hogy egy Beatles dalban a Shake it up-ot értette így.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.06.23. 10:03:35

@idelle: köszi, azért megkérdem, hátha van más jelentése is ;o)

spanyol inkvizíció 2009.06.23. 10:04:12

@szabiaki: nem véletlenül nem létező szó a tájírás, és létező a tájszólás. Ha nem érted a különbséget, csak sajnálni tudlak.

zsüber 2009.06.23. 10:06:36

Demjén Rózsinak nem értettem éveken át a: láccacsotyka tengertúzunkát kifejezését. Mivel csak kényszerhallgattam, mert nem vagyok nagy rajongó, nem vettem a fáradtságot, hogy utána nézzek. Egyszer valahol (szintén kényszerből) hallottam feldolgozva, nőtől, élőben. Ott esett le, hogy majd' tíz éven keresztül mit nem értettem.....

Alexnorman 2009.06.23. 10:08:10

A Vackarádió egy mesejáték. Szerintem értelmetlen, zagyva, és érthetetlen, és valószínűleg nem csak nekem, hanem a 6 éves gyermekemnek is, mert nem rajong érte. Az utána következő mesét viszont meghallgatja.
Egyedül a zenéje ér valamit. A műsor zagyvasága miatt el is zárnám a rádiót, de a zene nagyon jó, egyedüli érték a műsorban.

Hova jutottunk, már a Kossuth sem képes egy értékes gyermekműsort készíteni. :((((

zsüber 2009.06.23. 10:09:14

A rádiós hírdetések között kimagaslóan ostoba és érthetetlen a Goods Market nevű legújabb 100HUF-os bolt reklámja, ahol csak azt mondják különböző hangok, hogy GÚCMÁRKETGÚCMÁRKETGÚCMÁRKET.....

tippmester · http://tutitipp.blog.hu 2009.06.23. 10:11:22

Én a gyerekszigeten ragadtam le a pódium előtt, és végignéztem egy fellépő társulat produkcióját, remélve, hogy a végére megtudom kik ők, annyira kedves dalokat énekeltek, nagyon jó stílusban, és közben a nézők között lévő kisgyerekekekkel is foglalkoztak. A zene is jó volt az előadó csaj is kedves volt. Na és pont Rutkai Bori és a Hébe Hóba Banda volt, a Vackarádió zenéit adták elő. Azóta keresem a dalaikat. Másoknak is ajánlom, érdekes a szöveg, érdekes a kiejtés (valóban), de nagyon ott van, gyerekeknek kifejezetten ajánlom.

Gera 2009.06.23. 10:11:47

@szabiaki: Vazze, menj már el egy nagyobb országba (mondjuk Franciaország, Németország, stb.) és csodálkozz rá, hogy az egymástól sok száz kmre élő emberek sokszor mintha különböző nyelvet beszélnének. Ami itthon van, az semmi ehhez képest. Nem túl meglepő módon ezeknek a különbségeknek nem az az oka, hogy az adott tájegységben mindenki bunkó :)

avc 2009.06.23. 10:13:28

a sparra aszittem, hogy téééévééé spaar - mondjuk nem értettem, hogy mitől tévé, de sebaj

Alexnorman 2009.06.23. 10:14:28

Még a Kossuth-ról:

A híreket Zahorán Adrienntől átvette egy új kolléganő.
Jó lenne ha lecserélnék, mert majd' elalszom a felolvasása közben.
BORZASZTÓ!!!

szabiaki (törölt) 2009.06.23. 10:17:55

@spanyol inkvizíció: köszönöm, hogy sajnálsz, ha már érvekre nem futotta.

@Gera: de azért Magyaroszág, nem olyan nagy, hogy 200 kilométerre, az e helyett ő-t kelljen mondani. Amúgy ez nem is zavar, hanem az, hogy a tv-ben teszi, és nincsen dramaturgia célja. Ha mondjuk a Jóbanrosszban, vagy a Mónika sóban valami szántó-vető arról panaszkodik, hogy idén nem a szárazság, hanem a sok eső miatt kell az állami támogatás akkor okés.

SimiTomi 2009.06.23. 10:22:27

Hmm, nekem ezzel pont semmi problémám sem volt - hallom pedig a Kossuthon és a Petőfin is rendesen.

Sőt, a gyereknek meg is rendelem.

avc 2009.06.23. 10:26:25

@hogyisvanezrulez:
zahoránt kirúgták, helyette meg van az a nő, aki mindig úgy olvassa a híreket, mintha abban a percben látná először a leírt szöveget. Igaz, sokszor át sem írják rádiósra a hírt, csak beollózzák az eredeti mti-anyagot
hallgathatatlan, idegesítő

KeeperBp 2009.06.23. 10:29:06

Szerintem a Vacka nagyon jó, én szeretem. Pontosan az a jó, hogy nem a megszokott bugyuta mese.

Sákif za morro? 2009.06.23. 10:29:06

Sajnállak haver, nehéz gyerekkorod lehetett. Nekem is volt pár dolog amit nem értettem, de azért ez sose kényszerített írásra. A fülész szakorvos felkeresését én is javaslom, mert az említett dolgokat én is, valamint a kisfiam is remekül értettük. Szóval: FÜLMOSÁS!!!!!!!

Alexnorman 2009.06.23. 10:35:33

@avc: Akkor más is "észrevette".

Nagyon sajnálom, hogy kirúgták. El sem tudom képzelni, miért, amikor pont az Ő hangja kell a hírekhez!
Nagyon jó volt!!

Gondoltam, szóvá teszem a Rádiónál, de nem tudom hol kell reklamálni.

VISSZA ZAHORÁN ADRIENNT!!!!

mamma nervosa 2009.06.23. 10:39:12

a spar szerintem: én és spar.
a vackarádió szerintem: hátborzongató. érett elme számára elviselhetetlen hangszínnel, éretlen elme számára követhetetlen konfliktusokat ábrázol.
ötévessel a legnagyobb egyetértésben szoktuk elkapcsolni.

Turulfia Álmos 2009.06.23. 10:39:28

@szabiaki: Magyarország olyan nagy, hogy egy csomó tájszólás előfordul. Ilyen például a te tájszólásod is, amiről azt hiszed, hogy a standard magyar kiejtés. Tévedés, ugyanis ilyen standard magyar nem létezik. Örülök, hogy segíthettem.

vizimolnár 2009.06.23. 10:43:07

Kapóra, kaszóra, az isten f..szóra!
Hajró Réisz Ándrós!
Akinek meg ciki a tájnyelv, az élvezze csak a Füredi uti, meg a gazdagréti civilizációt !

Gabbesz 2009.06.23. 10:43:14

@szabiaki: "...nincsen dramaturgia célja..."
Nézd Gál Noémit, ő kiteszi a mellét dramaturgiai célokból.
Reisz András gondolom nem fog a kedvedért budapesti tájszólásban beszélni.
Az igazi megoldás persze az lenne, ha Gál kisasszony is tájszólásban beszélne. Akkor bámulhatnánk a csöcsöket, és hallgathatnánk az ízes beszédet! :D

avc 2009.06.23. 10:44:48

igen, minél több - érthető - tájszólást a közrádiókba, -tévékbe
ne csak a pesti tájszólás legyen mindenütt (mondom ezt bpiként)
btw a pesti tájszólást zalában - legalábbis nekem azt mondták - affektálós beszédként hallják

szpal 2009.06.23. 10:46:05

Szerintem ez egy jó reklám, Kossuth rádión szokott lenni, és én mindig hangosan éneklem a "dommmbot" részt : )

gothmog 2009.06.23. 10:51:03

@KeeperBp: akkor te biztosan érted. Összefoglalnád három mondatban, hogy miről szól?

avc 2009.06.23. 10:52:39

@szpal: jaja, a dalok tényleg jók, először kocsiban hallottam, teljesen felvidított

Laetus 2009.06.23. 10:57:08

Van egy idevágó alapvető topik:

Gyerekkorom félrehallásai:

forum.index.hu/Article/showArticle?t=1002107&la=84313434

pepin_nymburk 2009.06.23. 10:58:33

A szerzőnek én is mindenképpen egy fül orr-gégészeti beavatkozást javasolok, szakemberek 4 hét alatt szépen rendbe tudják tenni, és a hallás kitisztul. A 6 éves fiamnál bevált legalábbis.
A reklámot bemondó csaj hangja infantilis ugyan, de én sem pöszeséget, sem raccsolást nem érzékeltem....

dinigon 2009.06.23. 10:59:06

Javaslom menj el fülorrgégére, mert valami baj lehet a hallásoddal. Asszem rajtad kívül a kommentelők többségének nem okozott gondot meghallani azt amit mondanak. Csak azért mert épp fikázni való kedvem van, felesleges blogot írnod ilyenről. Ja és nem kell intellektuális nagyságodat kihangsúlyozni azzal, hogy te Bartókot, meg Kossuthot halgatsz, erre rájön rögtön mindenki, aki hallott már a Vackarádióról.
Örülj neki, hogy van még olyan rádióállomás, amiben valóban vannak értékes műsorok.
Annyiban azonban igazad van, hogy már ott is egyre kevesebb az a bemondó, műsorvezető, aki hiba nálkül, valóban szépen beszél. De még így is fényévekkel van a tübbi ker. rádiótól.

Üdv

kurgy 2009.06.23. 10:59:09

sztem a spar tv-reklámnál azt mondja (énekli) a nő, hogy TVÉÉÉ SPÁÁÁR. vagy tévedek?

Ver Sacrum 2009.06.23. 11:01:32

Nagyobb baj, hogy a reklámban hallható dalban (lehet, hogy máshol is) kibaszott hamisan énekel a Ruttkai Bori. Ráadásul ez már egy újrakevert változat, próbálták elnyomni a hangszerekkel, ne legyen olyan feltűnő a hamisság. A Vackarádió színészei eszméletlen ripacskodást végeznek amúgy, lehet, hogy ez előny ebben a máfajban, nem tudom. Ja, a reklám narrátora az egyik színész, az (itt) ultraripacs Kárász Eszter.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2009.06.23. 11:02:24

Lehet, hogy már a második gyerekkoromat élem, sőt, nyilván második gyereknek is igénytelen vagyok ezek szerint, de én szeretem hallgatni a Vacka Rádiót.
Szerintem kedves és vidám műsor, és egy gyerekműsorhoz teljesen jól eltalált hangokkal és stílussal.
Épp az imént kérdeztem egy kétgyerekes anyát róla, és szerinte is aranyos.

Persze mindenben bele lehet kötni, akár a varrócérna helyes prozódiájába is...
Az biztos, hogy a fikázás nagyon megy nekünk, és valószínűleg sok embernek már nem teljes a napja, ha nem zsémbelhet egy jót az interneten, amiben megmondja a frankót valamiről.

Alexnorman 2009.06.23. 11:02:59

@mamma nervosa: Ezek szerint nem csak én gondolom úgy, ahogy...
Azért ciki, nem?
Egy tisztességes gyermekműsort nem tudnak összehozni...

Ver Sacrum 2009.06.23. 11:03:24

@idelle: érdekes, én azt hittem, ez valami német nóta: viel, viel Spar :)

monticello (törölt) 2009.06.23. 11:03:43

Köszi nektek, hogy itt megtudtam:
Rutkai Bori, mert tényleg csak az hallatszik hogy Rutka Ibor. Azt hittem már hogy Tibor egy mutánsaként új női név van születőben. Pedig nem vagyok süket.
A vackarádió meg tényleg szar. Jószándékkal, de az. Először nagyon örültünk neki, de a harmadik után már egyikünket sem érdekelte (10-től 0,8 évig, 2 éves lépcsőkkel)

Alexnorman 2009.06.23. 11:06:02

@dinigon: Szerintem a Vackarádió szinvonala még egy misét is megér. :(

Herlock Sholmes 2009.06.23. 11:09:39

Hogy ezt a Ruttkai Borit ki kúrja a rádióban, az nem érdekel.
Az viszont igen, hogy ezt az egész Vacka-Hébe-Hóba hígfost ki pénzeli.
Mert nyilván az ő érdeke ez az állandó varrócérnás nyávogás.
Na ezt az embert kell azonnal fejbebaszni egy szívlapáttal.

kelep12 2009.06.23. 11:10:40

Heló!

Na és a ..kardnyúl barlangjába...??

Alexnorman 2009.06.23. 11:11:32

@Ver Sacrum: Ripacs az egész. Pontosan.

@Daily Shark: .
Vélemények egy műsorról, ami sokunknak csalódást okozott, hiszen nagyon hiányzott már egy jó kis mesejáték. :(

Alexnorman 2009.06.23. 11:12:45

@Herlock Sholmes: "fejbebaszni egy szívlapáttal. "

:))))))))))))))

pollypudlipötty2 2009.06.23. 11:14:33

Én a műsort egyszer az autóban hallgattam. Nagyon idegesített és debilnek tartottam. Aztán az akkor 7 éves kislányom is meghallgatta egyszer, és kb. ugyanez volt a véleménye.

Néhány szerkesztő, színész meg rendező azt hiszi, attól jó a mesejáték, ha a színészek nagyon hülye hangon beszélnek. Sok-sok éve az akkor 5-7 év körüli fiaim szülői befolyás nélkül is "hülyenős TV-műsor"-nak neveztek egy gyerekeknek szóló adásorozatot, ahol a moderátor csaj ebben a felfogásban adta magát elő.

Brukk 2009.06.23. 11:16:32

Kár, hogy épp a Kossuth Rádió került kipécézésre. Mert még mindig a legjobb rádió, és a legérthetőbben beszélnek a műsorvezetők. Ehhez képest a többi említésre sem érdemes.
A Hébe-Hóbának meg szerintem vannak jó szövegeik: "Pont, ahogy' a varrócérna kerüli a gombot..."
Nekem is voltak elhallásaim korábbról: "Ezt kivánjuk úgy, ahová megyek."

nyugiba 2009.06.23. 11:19:18

Örülök, hogy van legalább néhány ember, aki érti miről szól a Vackarádió. Számunkra egy zavaros nyiszogás, amit többszöri jószándékú odafigyelés után sem értettünk. Elég éles a kontraszt az utána következő, sokkal színvonalasabb Esti mesékhez képest. A reklámjuk számunkra pedig kimondottan idegesítő és túl gyakori.

zsoltix 2009.06.23. 11:19:31

Ja,mert a Bartòkon biztos olyan qvàra érthetöen énekelnek:)

Alexnorman 2009.06.23. 11:20:57

@Brukk:
Még nagyobb kár, hogy éppen a Kossuth Rádióban nem képesek egy megfelelő bemondónőt alkalmazni.
Miért kellett Zahorán Adriennt eltávolítani? És ha már így esett, miért nem a feladatra ALKALMAS személyt tesznek a helyére?????

És az is nagy kár, hogy Magyarország első számú rádiója nem képes egy szinvonalas mesejátékot produkálni.:(((((

pistii 2009.06.23. 11:23:41

Az miért van, hogy Pesten mindent hosszú magánhangzóval mondanak már a tv-ben is. pl. szlóóógen, folyóóóósó, a kőőőőrútról, póóóóstáról már nem is beszélve. Ha úgy vesszük, ilyen szavak sincsenek a magyar nyelvben. Elég nehéz megérteni, s tényleg affektálásnak tűnik.

HgGina 2009.06.23. 11:24:22

Tessék már megnézni az RTL, TV2, Viasat3 műsorvezetőit, szinkronszínészeit.

Mégha csak raccsolna egyik-másik. De magyarul se tudnak. Pl. ezeken az adókon már az ikes igék ragozása olyan mélységekbe süllyedt, aminél lejjebb aligha van már. Stohl Buci a maga Nemzeti Színházas tagságával eszek-iszok rémségeket böfög rendszeresen. Ilyenektől a nemzetis tagságot azonnal megvonnám, és az általános iskolába visszazavarnám újabb 8 évre. 4 első+4 második elvégzésére.

Szégyen.

Alexnorman 2009.06.23. 11:27:10

@nyugiba: van olyan mese, amit a 60-as, 70-es években vettek fel.

Jobban jártunk volna, ha maradtak volna a 40-50 évvel ezelőtti szinvonalon.

BéLóg 2009.06.23. 11:33:55

Helló!
Már olyan régen közreadtam volna lesújtó véleményemet erről a Vackarádióról, így most köszönet hogy alkalmat adtál hozzá.

Életemben még ilyen szar műsort mint ez, nem hallottam a Kossuthon, azoknak adok igazat, akik szerint itt ripacskodó hangbemondók (sic) túlbonyolított és értelmetlen szarral etetik a mai gyerekeket.
Nekem csak mesekönyvből (1980 előtt kiadottak) több mint 150 van otthon, ezért senki ne is áltassa magát, hogy beadja, ez egy "mesejáték" vagy "mese" gyerekeknek!
Ez egy nagy darab lószar!

Ha meghallom a szignált az egyébként rendszeresen hallgatott Kossuthon, órákra képes vagyok kikapcsolni a rádiót.
Azon meg a mai napig csodálkozom, este fél kilenckor (!) ki a ......nak ismétlik meg az aznapi adást?

Egyébként teljesen alátámasztom a posztíró véleményét a dalokról is. Én valamiért mindig így hallom a kezdősort:
Óvatossssan mindHALÁLIG bántaná a kösssssszvény (sic).
Egyébként miafene az a "kutyaösvény"? Kizárt hogy ilyen valódi magyar szó létezne. Talán emiatt a "kutyaösvény" helyett állandóan "libatöcsmény"-t akarok mondani, de ezt ne kérdezzétek miért, valószínűleg tehetelen dühömben, merthogy a töcsmény egyértelműen az én találmányom. Remélem egyszer viszontlátom a szlengblog szótárában.
:-)

Alexnorman 2009.06.23. 11:37:07

@pistii: Én pl. FRÁSZT KAPOK, ha Campona helyett KAMPÓNát mondanak!!!

A CAMPONA bevásárlóközpont "bemondója" is KAMPÓ-nát mond.

Ez is borzasztó. :((

Alexnorman 2009.06.23. 11:39:35

@BéLóg: Egyetértünk.
Én is vártam már, hogy megjelenjen egy kritika a műsorról.

bormámorbénye 2009.06.23. 11:40:47

Medwe, mielőtt nekiállsz név nélkül fikázni nem ártana tájékozódni és odafigyelni egy kicsit másokra! Bár tudom a hozzád hasonló szakértők és véleményformálók kötében ez nem divat.
Ők a nevüket adják a produkcióhoz, de te ki is vagy tulajdonképpen? Nyomod az ócska blogodat és fikázol....
A google Rutkai Borira 46.800 találatot hoz, a Vacka Rádióra 19.900 -at. Csak, hogy ne sötét tudatlanságban hallj meg!
Berger Zsolt

Alexnorman 2009.06.23. 11:43:26

@bormámorbénye: Érdemes lenne végigolvasnod a hozzászólásokat. :(
Mi biztos mind szemét fikázók vagyunk.:(

Néked van gyermeked?

Gadget 2009.06.23. 11:44:57

Vackarádiót nem hallgatok, a reklámját már hallottam a Bartókon. Valszeg velem van a baj, de én értettem, hogy mit mondank benne.
Zahorán Adrienről meg csak annyit, hogy amikor éppen tud, akkor valóban szépen beszél, de sajnos nem mindig tud, estefelé rendszeresen elmegy a szépen beszélő képessége, pont ilyen a Szalóci Pál is. A mai kor rádiózása nem bírja el az ilyesmit. Kár értük, de ...

Alexnorman 2009.06.23. 11:47:13

@bormámorbénye: Ja, és az első 20 oldal belőle a Vacka, abból is x oldal a Hébe-Hóba Banda reklámja.

Alexnorman 2009.06.23. 11:49:22

@Gadget: Lehet, hogy estefelé nem olyan volt, mint kellett volna, de az utódja borzasztó - reggel is.

az_árpi 2009.06.23. 11:50:55

@bormámorbénye: tök jó, hogy a "halj meg"-et két l-el írtad, mert így az egyiket oda tudjuk ajándékozni az egyik korábbi írástudatlan kommentelőnek, aki a hallásra vonatkozó igét írta egyel kevesebbel.

Alexnorman 2009.06.23. 11:54:16

@bormámorbénye:
20 oldal szorozva kb. 11 találattal = 220 találat. Hol a 19.900?
Nevetséges.

A Hébe-Hóba Bandát pedig a többség nagyon jónak tartja.

mamma nervosa 2009.06.23. 11:56:57

@dinigon: hahaha "Csak azért mert épp fikázni való kedvem van, felesleges blogot írnod ilyenről."

freud sírna, én meg röhögök.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.06.23. 11:59:43

@bormámorbénye: szépen kérdeztél, szépen válaszolok. ;-)
15 éve vagyok medwe, olvashatod itt jobbszélen, a bemutatkozás címszó alatt.

Lehet hogy a két névre sok a találat a guglin, de posztban épp arról írtam, hogy nem értem ezeket a neveket, a vatkarádió meg a rutkaibor tegnapig nem szerepelt a guglin.

Most már mindent tudok, remélem, te is. És kérlek, ne haragudj!

zsoltix 2009.06.23. 11:59:56

Akiknek szòl a Vackaràdiò,mèg nem tudnak ìrni,hogy kifejtsèk itt a vèlemènyüket:) Én föleg Kossuth hallgatò vagyok, de màs MR adòkat is szoktam hallgatni,amin nem zene megy egèsz nap. Règen a Petöfi is jò volt,amìg el nem csesztèk.

Alexnorman 2009.06.23. 12:04:47

@zsoltix: Ők nem tudnak írni, de a szülők tapasztalják a véleményüket.
Ezért a szülők írnak ide.

Alexnorman 2009.06.23. 12:08:49

@a_medwe: "a vatkarádió meg a rutkaibor tegnapig nem szerepelt a guglin."

Ugyan nem tegnap, de én is kerestem már rá, néhány hete ,-hónapja? és valóban SEMMIT sem találtam.
Azért kerestem, hogy megtudjam, más SZÜLŐNEK mi a véleménye a műsorról. Vajon más érti, vagy csak velem jön szembe száz hülye autós. ?

BéLóg 2009.06.23. 12:11:25

@bormámorbénye:
Te Berger Zsolt!
Azt hiszem, kia Medwe elég könnyen kideríthetted volna. Mondjuk azt, ki a BéLóg kevésbé.
Tehát én gyakorlatilag névtelenül mondom, mégis, kötelező hogy mindenkinek minden tessen? Ha te úgy láttad, itt Rutkai Borit fikázzák, elég nagyot tévedtél.
Akit (inkább amit) itt kiveséznek, az a beszélni nem tudó szövegelés a Kossuthon.

Ezen túlmenően akármekkora tehetség is a Bori, a VACKARÁDIÓ egy szar.
Ezen felül a valószínűleg ingyen floodolva nyomott CD reklám is idegesítő, komolyna mondom most már ott tartanak, hogy két hír között is képesek lesznek bejátszani a Krónika közepén...
Gondolom apuci vagy a menedzserci vagy akárkici fejesnek nagyon érdeke, hogy ebbe lépten-nyomon beleütközzünk, ezt is csak azért, hogy a talán közpénzen kinyomott 100 CD végre elkeljen ott a Rádió Boltjában...

BéLóg 2009.06.23. 12:16:16

@kelep12: Jézusom! Most szóltam hogy ne hívják a mentőket mert már felkeltem a padlóról és újból kapok levegőt!!!!!!!

Akkor már én is. Hiszen csakis így énekeltem:
Éljen Május elseje!
Énekszó és tánc köszöntse!
Zengő hadovák, csérez,
Vágtat haövé nézd meg!
Így köszöntsd a magyar népet!

(Egyébként csérez oroszul: át, keresztül, múlva....)

mamma nervosa 2009.06.23. 12:17:22

@pistii: nem csak a magánhangzó hosszú, hanem a mássalhangzó is:
jappán, bakkancs, heggeszt, stb. de ez nem csak pesten van így, hanem budán is. a kedvencem pedig mosthanában az angolból ellesetth igen affekthált kiejthés.

és ami nyitja a bicskát, azok a rövidítések. talizunk, telcsizek, stb.

/ms 2009.06.23. 12:25:16

@hajdul: @a_medwe: @idelle: @avc: @mamma nervosa: @kurgy: @Ver Sacrum: Én tudom jól: Véégbéélsááár!

A vackáról viszont nem hangzott el, hogy a korábbi beharangozókban konzekvensen Pöcs Zorka-ként (Pötty Zorka helyett) aposztrofálták az egyik főszereplőt; meg Suzsa néninek a másikat. (bár ezeket a promókat már lecserélték)

De az egész vackarádióval szerintem alapvetőbb gondok vannak: miszerint nem szól semmiről. Többször próbáltam összefoglalni, hogy miről szól, de nem igazán sikerült; a műsor jórészt kimerül abban, hogy a "viccesebbnél viccesebb" nevű szereplők szólongatják egymást, és arról értekeznek, hogy megitták-e már a tejcsokifröccsöt. Ide mennek, oda mennek, de nem csinálnak semmit. Én elég sok mesét (maiakat is és klasszikusakat is) olvasok a gyerekeimnek (3 db), és azt tudom mondani, hogy a vackarádióval van még egy alapvető probléma: túl sok a szereplő, s a túl sok szereplő közt mégsincs túl sok jellembeli különbség; legalábbis ez nem derül ki a meséből.

S még egy alapvető tévedés: a meserádió állandó rovata: a névnapmagyarázat. Amiben viccesen hangzó szavaknak adnak viccesnek hangzó névmagyarázatokat. Ami egy felnőttnek (aki ismeri a szó jelentését), akár vicces is lehet; de egy gyereknek (aki viszont nincs tisztában a jelentéssel) meglehetősen zavaró. Nem is értem az okot: annyi valóban megmagyarázandó szó, és valódi név van, miért kell hát ilyen dupla csavaros butasággal terhelni a gyerekeket? Merthogy a mesének épp az volna az egyik szerepe, hogy segítsen pontosítani a fogalmakat, nem pedig az, hogy még tovább bonyolítson.

S azt sem értem, hogy miért kell erőltetni szegény Gaál Zsuzsát (ő a szerző), amikor annyi jobbnál jobb szerző kiált rádiójátékért? Élők és nem élők, ismertek és kevésbé ismertek egyaránt (a teljesség igénye nélkül: Bálint Ágnes, Berg Judit, Méhes György, Szijj Ferenc, Varró Dani stb.)

Vagy legalább egy normális dramaturgot (szerkesztőt) ültetnének G. Zs. írónő mellé, aki elmagyarázza neki a meseírás alapjait; s újragondolják az egész vackarádiót.
Ingyen elmondom a legfontosabbakat: karakteres, megkülönböztethető szereplők (nem túl nagy számban - a sok szereplő mozgatásához lázárervini zsenialitás szükséges); egyszerű, könnyen megfogalmazható dramaturgiai szál (mondanivaló; megjegyezhető dramaturgiai fordulat - ez is kis számban); amire aztán föl lehet építeni a mesét magát; majd megvizsgálni az elkészült dialógusokat (közelítsen az élőbeszédhez, de nem szabad, hogy az élőbeszéd kötetlenségét egy az egyben képezze le). Természetesen nem mindenkinek van egy ilyen sorvezetőre szüksége, de azokat zseninek hívjuk; aki viszont nem zseni, az a sorvezető segítségével még írhat jó mesét. S tudnivaló, hogy az igazán jó mesék egyik fontos ismérve a vers-pontosságú fogalmazás; a nem túl egyszerű, de nem is túl bonyolult fogalmazás (az egyszerű összetett mondatokra igenis szükség van és a gyerekek is megértik).

Az meg, hogy népszerű, az sajnos nem meglepő: a gumicukor és a csipsz is népszerűbb, mint az alma és a házilekváros kenyér; ugyanis a folyamatos marketing csodákat tesz.
De a színvonalas mesékre igenis van igény: nálunk például a 8 éves, minden hájjal megkent fiam is követeli, hogy olvassam a 'Tündér a vonaton'-t (Bálint Ágnes).

A Kossuth bemondóiról: egyébként Szlotta- és Szakonyi Juditnak hívják a beszédképtelen bemondókat (akikre ráférne némi beszédtechnika továbbképzés). De én esküszöm, hogy rémlik, hogy az elmúlt hetekben hallottam Zahorán A-t is.

Bocs, a poszt hosszúságú kommentért.

avc 2009.06.23. 12:38:17

@/ms: zahorán - szerintem van, amikor vmelyik bemondónőnek hasonlít rá a hangja, de pár mondat/baki után kiderül, hogy ja, mégsem ő az

/ms 2009.06.23. 12:38:35

@mamma nervosa: Meg a Tííbor. De az inkább vidéki sajátosság.

A 'h'-sítás a Kossuthon is népszerű, főként a 'k'-kból lesz 'kh' (pl. protkócsattogtató Ifjabbtóggyörgy).

És akkor Kránitzbalázs affektálásáról nem is beszéltünk.

Van viszont egy pár elég jó műsor is: A hely; Pro és kontra; Gondolat-jel; (álatlában a Szénási); (általában a tudományos és környezetvédelmi műsorok - pl.: zoxigén, disputa); (általában a rádiószínházak); Vendég a háznál); stb.

Alexnorman 2009.06.23. 12:58:56

@/ms: Összefoglaltad.
Köszönöm!

Alexnorman 2009.06.23. 13:01:08

@/ms: Kis hazánk legszinvobalasabb rádiója a Kossuth. Nyilvánvaló.
Éppen ezért csodálkozunk jónéhányan a Vackarádión.

BéLóg 2009.06.23. 13:04:58

Helló!
Pár perce, topik megnyitva a "szülők" megkérdezésére a Zindexen a Szülői Munkaközösség topikban (az Életmód fórumban)
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9192981

/ms 2009.06.23. 13:15:26

@hogyisvanezrulez: Igazán nincs mit! Nagyon b*szta már a csőrömet. Le kellett írnom.

De tényleg úgy gondolom, hogy még ebből a sz*r vackarádióból is lehetne értelmes műsort csinálni. Csak megfelelő hozzáértők kellenének hozzá. S még úgy is meg lehetne csinálni, hogy észrevétlen legyen a váltás. De ez így tényleg nem méltó az egyébként egyre jobb MR-hez.

BéLóg 2009.06.23. 13:18:14

@/ms: Pöcs Zorka, igen, ez is eszembe jutott... Én is MINDIG így hallottam.

Alexnorman 2009.06.23. 13:21:01

@/ms: Komolyan, az előbb pont erre gondoltam én is.
Ha már Vacka, maradjon Vacka, csak "csinálja" át VALAKI!!

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.06.23. 13:45:46

A szöveg második-harmadikra tényleg érthető, de attól még én is hidegrázást kapok Hókupacka Vacka lakóitól a Kócos Kutya Ösvény mellett.
Egy időben sajnos kénytelen voltam naponta hallgatni, volt, hogy még az ismétlést is.
A tartalmak néha még jók is voltak, de a megvalósítás... engem azóta vallatni lehetne vele, Hébe-Hóba Bandástól. :-(

BéLóg 2009.06.23. 13:54:56

@Vaszilisza: Na ez egy áháááá volt!
"Kócos Kutya" --- ösvény és nem
kócos kutyaösvény...

A dalban a kócos és a kutya között "levegővétel/szünet" van a ritmus miatt, ezért hát a félreérthető tagolás.
Ez viszont szövegírási/zeneszerzési hiba szvsz.

pollypudlipötty2 2009.06.23. 13:56:05

@/ms: Jól összefoglaltad!

Tulajdonképpen nem ragadtam volna billentyűzetet egy rossz műsor miatt - ha nem tetszik, hát kikapcsolom - csak az agresszív reklámozás miatt már nagyon idegesített. A gyerekeim meg az ilyen műsoroknál "a lábukkal szavaznak".

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.06.23. 14:05:26

@BéLóg: aha... kócccoss kutyaösssvény... hóku paccka vacckaelőtt megke rűleggy dommm bott... : -(
akár a zene, akár a szöveg volt előbb, ez durva hibák sora.
De végül is a mi generációnknak még a mesesajt is ott volt, mégis lett belőlünk valami :-)

avc 2009.06.23. 14:08:31

@Vaszilisza: ritmusra, hangzásra rendben vannak a dalok, sztem ezt élvezik a gyerekek, még ha a jelentésről - mint annyi versnél, mondókánál - fogalmuk sincs

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.06.23. 14:24:40


Ja, és tegye fel a kezét, aki - gyerek vagy felnőtt - elsőre felfogta, hogy nem packáznak velünk, nem valami hókupacka a főszereplő, hanem "Hókupacka Vacka" a helység neve...?!

BéLóg 2009.06.23. 14:27:07

@Vaszilisza: A szó legrosszabb értelmében gyermeteg.
Ezt pedig a gyerekek utálják a legjobban.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.06.23. 14:27:19

@avc: minden elismerésem. Komolyan. Én ehhez kevés voltam :-) Mentségemre szóljon, hogy nem a legelejétől hallgattam...

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.07.03. 14:51:14

@idelle: azért vettem a fáradságot nomeg a bátorságot is és megkérdeztem: úgy van ahogy a rokon mondta.

MINDIG SPAR!
(neki, szegénynek ;-)) - én azért néha METRO, Auchan, Culinaris )

Benikuty 2009.07.12. 16:40:59

Segítség! Mit jelent az, hogy siheder "nyikoromba" ? Több mint 40 éve kínoz a kérdés!

Benikuty 2009.07.12. 16:52:14

Köszönet Rambo, így már értem, mert közben visszaolvastam. Jaj, de megnyugodtam:)

hatesz 2009.07.29. 16:34:20

@a_medwe: egy többéves nyitva maradt kérdés oldódott most meg, nem értettem, hogy miért éneklik folyton hogy "épitsmár....."
mire nem jó a wikipedia?!
en.wikipedia.org/wiki/SPAR

Multkor mondta tesóm, hogy "te ez a rádióban nem a Vizipók Dodzsem?"
Phil Collins - Invisible Touchin´