az igazi medwe 2009.12.17. 22:33

Rácponty

Az elmúlt időszak legmatyásabb étele volt a rácponty, mert csak sokadik nekifutásra sikerült.

1. nekifutás
Karácsony táján sokfelé olvasható, hogy az egy főre jutó halfogyasztás nálunk milyen alacsony és ez nyilvánvalóan összefügg a sok szívinfarktussal, amit sokak szerint a hal megelőz. Elhatároztam ezért, hogy bár karácsony táján soha nem fogyasztunk halat, innentől hetente legalább egyszer bekerül a menübe.
Igenám, de hetente nem lehet halászlét, sülthalat vagy rántott halat enni, mert két hónap után legalább olyan unalmassá válik, mint az országépítő reklám.
Nézem a szakácskönyveimet: az egyikben sülthal, rántott hal és halászlé. Pont.
A másik tele van mindenféle francia nevekkel, de tüzetesebben vizsgálva a receptet csak arról van szó, hogy megpárolom vagy megsütöm a halat és nyakonöntöm valami mártással, aminek az elkészítésénél csak a neve bonyolultabb.
A sok sznobériás elnevezés egy remek színdarab női szereplőjét juttatja eszembe, akinek atyja, Pierre-Jean Bourmond de la Seconde-Chaumiére-Rambouillett dandártábornok, elesett Grande Lagruyére sur Marne mellett, és ő mint kis varrónő élt anyjával Sainte Geneviéve falucskában a Seine et Oise département-ban. Aztán jött egy úr és nevet, rangot adott neki, őt du Veyrier de la Grande Contumance Saint Emilion grófnévá tette és ráíratta nemcsak Pardubien Grand Amanoir-i birtokát, hanem még két kastélyát is Challanges-Débicourt de la Romenée-ban és Rivalieux-Quandamouziéres sur Ventera aux Alpes Maritimes-ban. Szóval nem akarok busát Duvernois Sur Saone Sant Sulpice de la Grande Parmentiére módon.
Itt van viszont a rácponty. Egyszerűnek és finomnak tűnik. Nosza.
Veszek néhány szelet pontyot és egy kis zacskó zöldpaprikát. Nem tudom, honnan hozták ide január elején, de az illata alapján nagyon ígéretes. Hazafelé már a számban érzem a rácponty felséges ízét - már ahogy elképzeltem magamnak.
Otthon kis meglepetés: az asszony a konyhában sürög-forog, finom vacsorával vár. Oké, akkor majd holnap.

 

 

2. nekifutás
Másnap hazafelé már semmi másra nem tudok gondolni, csak arra, hogy mennyire dominál majd a lecsó íze a rácpontyban. Az országút felett enyhe halszag lebeg és a rádióban a halakban lévő HDL koleszterin jótékony hatásáról értekeznek. Otthon szedem elő a hozzávalókat és közben a jeges rémület fut át rajtam: hova lett a hal???
Lefagyasztottam - mondja az asszony, mint akinek mi sem természetesebb.
Számolok tízig, aztán még háromig, mert a programot ismerve ennyi nap múlva kerülhet sor ismét a rácpontyra. Én ugyanis olyan hallal, amit mikrózva, erőltetve engednek fel, nem vagyok hajlandó szóba állni.

 

 

3. nekifutás
Előző este a pontyot kiteszem a fagyasztóból, hozzá nekiállok felengedi egy doboz mélyhűtött paradicsomot is. Hazafelé menet úgy tűnik, mintha egy-egy szembejövő autóban rácpontyok ülnének. A konyhában viszont kiderül: rosszul emlékeztem és nincs otthon bacon szalonna, mert azt legutóbb a pizzára tettem és a tejfölös doboz alján is mindössze annyi maradt, hogy egy teáskanálnyit is csak nehezen lehetne összekaparászni. A felengedett pontyot sörtésztába forgatva Orly-módra készítem el, és elhatározom, hogy itten márpedig nemsokára rácponty lesz, ha cigányhalak is potyognak az égből!

 

4. nekifutás
Elmegyek bevásárolni. Egyedül. Viszem a listát és MINDENT megveszek, ami a rácpontyhoz kell. Még azt is, amiről tudom, hogy van otthon. Pontyszeletet, fagyasztott paradicsomot, friss zöldpaprikát, illatos vereshagymát, hajszálvékony bacon szalonnát, egy szelet füstölt szalonnát, jódozott tengeri sót, krumplit, tejfölt, és lisztet.
Máma rácpontyot csinálok!
Akkor még nem sejtettem, hogy csőtörés lesz a szomszédnál és éjszakába nyúlóan fogjuk szivattyúzni a vizet a derékig elöntött garázsából. Kellett neki félszuterén...

 

5. nekifutás
Az előző esti folyadékháború után - a vizet követően némi sörrel is ügyünk támadt - kissé elnyűtten kezdtem neki a halnak. Lemostam róla a nyálkát és a vért, lenyúztam a bőrét, szárazra töröltem és besóztam. Kuktában és a héjában megfőztem néhány szem burgonyát. Egy szelet füstölt szalonnával alaposan kikentem egy közepes jénai tálat. Erre fektettem a felkarikázott főttkrumplit, majd a baconba tekert halszeleteket. Erre került három kisebb fej vékonyra szelt vöröshagyma, aztán a felengedett és feldarabolt paradicsom és a felkarikázott zöldpaprika. Itt egy kicsit megsóztam, lefedtem és beraktam a sütőbe. 200 fokra.
Bő félóra múltán levettem a tetejét és ráterítettem a fél liter tejfölt, amit két evőkanál liszttel, egy nagy csipet sóval és egy nagy csipet kristálycukorral elkevertem. Visszatettem a sütőbe fedő nélkül, és 150 fokon addig sütöttem, amíg el nem kezdett színesedni a teteje.

Ja és hogy jó lett-e?
Nem lett igazán jó. A bacon szalonna miatt óvatos voltam a hal besózásával, ezért sótlan lett az egész, továbbá a paradicsom annyit levet engedett, amennyit nem lehetett a sütéssel elpárologtatni.

Legközelebb bátrabban sózok és a hozzávalók közül a hal és a zöldpaprika kivételével valószínűleg előpirítok mindent. Csak akkor már nem rácponty lesz a neve.

 

(Ezt a receptemet 2002-ben alkottam és közöltem a medwe.hu -n, talán azért nem lopta el senki, mert igen locsifecsi)

 

kapcsolódó link:

A rácponty baja (malackaraj)

8 komment

Címkék: recept

A bejegyzés trackback címe:

https://medwe.blog.hu/api/trackback/id/tr421605583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mackó úr 2009.12.19. 06:00:32

Hogy ki milyen recept szerint készíti a Rácpontyot (amit újabban egyre több helyen írnak Ráczpontynak...), magánügy. Felőlem akár vaníliát, vagy indiai sáfrányt is tehetnek bele, ha nem kell megkóstolnom. Egyet azonban javítani ajánlok, mielőtt valaki eltanulja: a palacsintatésztába bundázott hal soha nem lesz "Orly módra" készítve, ahhoz sörtészta kell!
Más:
TV-főzőműsor, amatőr "Mesterszakács" palántákat szabadon engedtek egy csemegeboltban, vásároljanak csak a produkció pénzéből: na mit vettek? Szarvasgombát!!! Kétségtelen, mindegyikük láthatott már fényképen olyan szakácsot, aki főzött szarvasgombával, de ennél több közük biztosan nem volt a nemes ízesítőhöz. El is barmolták a fogást, ahogy kell. Aztán kiderült, egy karajszelettel sem boldogulnak...
Szívesen rendeznék hasonló versenyt hétköznapi gyakorló szakácsoknak...

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.19. 09:06:02

@Mackó úr: akkor lehet hogy nem a szószátyárság miatt, hanem a szakszerűtlenség miatt nem jelent meg máshol ez a receptem. :-)
A recept első megjelenése óta rég tudom, hogy nem palacsinta, hanem sörtészta, de abszolúte jogos a kiigazítás.
Kösz!

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.19. 09:13:27

Kijavítottam a szövegben, de a jegyzőkönyv kedvéért: rosszul volt benne.
Tehát a hal nem palacsinta, hanem sörtésztába forgatva készül Orly-módra.

A sörtésztát én úgy csinálom, hogy egy bögre liszthez teszek két tojást (ha épp flancolhatnékom van, akkor a fehérjét külön felverem), nagy csipetnyi sót, egy kis olajat és annyi sört, amennyit nem sajnálok megvonni a torkomtól és amennyivel palacsintatészta sűrűségű lesz a masszám.
Hagyom egy kicsit állni, aztán mehet a bundázás.

Mackó úr 2009.12.19. 22:12:00

Már csak egyetlen pontosításra várok: A kiinduló sörmérték 3,5 dl, vagy Partyhordó?

otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2009.12.20. 10:08:07

Jó reggelt, vagy mit...
(most kornyadok az első kávém felett)

Ha a halat egészben hagyod, beirdalod, és a bemetszésekbe tömködsz némi szalonnacsíkot, aztán megpörgeted kevés paprikás lisztben és vajdarabokkal a tetején sütni kezded, természetesen főttburgonya-hagyma-zöldpaprika-paradicsomágyon, ha átsült, akkor megöntöd tejföllel és készre sütöd, az is jó. (Csak nem vagyok benne biztos, hogy rácponty-e még?)

Pesti úr

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2009.12.22. 13:58:32

@otto von bolschewick: Pesti uram, de örülök hogy Te is megérkeztél! :-) Boldog ünneplést Neked és Betandinak is!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.01.05. 11:20:56

bár én nem szeretem a rácpontyot, tessék csak még próbálkozni, nem illik rögtön feladni. Amúgy én azt hiszem az egy kilós egész ponty az igazi alpanyag...
süti beállítások módosítása