Hihetetlen, hogy nem is olyan régen még jól meg lehetett élni a mozik előtti jegyüzérkedésből.
Egyszerű volt a recept: a jegyüzér adott egy kilót a pénztárosnak (a kiló akkor pénzben száz forintot, a száz forint pedig egy hétvégéi bevásárlást jelentett), a pénztáros pedig eladott neki egy egész tömbnyi jegyet, amit aztán az üzér a "haver, jegy érdekel?" mondat ismételgetésével 50-100-200%-os felárral az utcán értékesített.

Hihetetlen, hogy ebben az időben tömve volt a 85 budapesti mozi többsége, igaz a magyar, szovjet, vagy bolgár filmeket nem kísérte akkora érdeklődés.
Az is hihetetlen, hogy valamikor az átlagember heti szórakozását jelentette a hétvégi mozi.
Akkoriban a tévé egyetlen csatornája szombat estére a következőt nyújtotta: tévémaci után ünnepi tévétorna a csinos ikerlányokkal, Híradó, Vers mindenkinek, majd a Derrick soron következő epizódjával egy kis darab a nyugati életformából.
Hétfőn - bár minden dolgozó látta - elmesélték egymásnak a munkahelyeken.

A falusi mozi a helybélinek elfogadott létforma, az átutazónak örök élmény.
Mint nekem valamikor az isaszegi mozi.

A fénykorában is kidőlt-bedőlt épület családi házas övezetben állt, néhány száz méterre a faluközponttól, ami akkor a következőket jelentette: iskola, templom, Pogonyi cukrászda, Csata étterem (vagy inkább korcsma) orvosi rendelő, tanácsháza.
A mozi előterében Babi néni üldögélt a kis asztala mögött és árult darabra Fruttit, cigaretta-rágót, tehéncukrot (Krówka vajkaramella), Inota csokit, Űrhajós szeletet, krumplicukrot (bitang rossz fehér tégladarabka), padlószíjat (ánizs ízesítésű gumicsík) - emlékszik még valaki ezekre?
Edit néni, a pénztárban letépte a jegyet a tömbről, lebélyegezte a tőpéldányt és amit a néző kapott, azt is, majd ficnivel a kézben várhattunk a sorunkra.

Annus néni, a jegyszedő egymaga többet tett a mozi és Isaszeg közbiztonságáért, mint ma egy tápos türhőkommandót felvonultató security cég. A cigányok ugyanis féltek tőle, mint a tűztől és aki nem viselte jól magát, azt Annus néni a következő héten nem engedte be, rosszabb esetben az ilyen büntetés hetekig is eltarthatott. Az első öt sor mindig tele volt az említett nemzetiséggel, oda ültek be a négyforintos jegyükkel, a sötétben szorgosan rágták és köpködték a magot, olykor összeszólalkoztak, néha verekedés is volt, de ilyenkor jött Annus néni az elemlámpával és súlyosabb esetben fejbe is csapta a filmkultúrára igénytelenebb ügyfelét.

A Filmhíradó vakpalijával indult a műsor, a főcím alatt hangosan dolgozó villanymotor húzta szét a vászon elé eszkábált függönyt, elvégre színházban vagyunk, vagy mi, a falusi népeknek is jár a kultúra.
Végetért a pártkongesszus, az elvtársak leszögezték, hogy befejeződött a szocializmus alapjainak lerakása.
Koszigin és Brezsnyev meglátogatta a nemrég átadott gimnasztyorkai gépállomást.
Edvárd király, angol király fogadta Losonczi Pált. 
Méhkerék képviselője beszámolt a Parlamentben, hány házban van már fürdőszoba és korszerű tévékészülék.
A somogykutricai Vörös Vicsor Óvodában a csöppségek partizándalokkal készülnek a november hetedikei ünnepségre.
Üzérkedésért szabadságvesztésre ítélték Bordabéli Barna Béla, tápióbotlási lakost, mert a helyi kátéesz libamáj üzemágában hulladékként átvett libatollat párnatömésre adta el.
Végül a kis vidám színes, ami a véres diktatúra súlyos bűneit hivatott elfedni, hogy jólérezze magát a lakosság: szovjet elvtársak mártóztak meg a Bajkál-tó vizében, miután léket vágtak a jégbe. Fogyott a csája, meg a vodka, még az ég is nevetett, deszépisazélet, kedves lakosság, igaz?
Függöny össze.

Függöny szét.
Jött a film.

Néztük, de sokkal jobban szórakoztunk a cselekményt kommentelő beszólásokon.
Lélegzet-visszafojtva követtük a főhős szerelmeskedését, mire beszólt valaki:
- Veszed ki a kezedet a nadrágodból, Jóska?!

Hatalmas késsel kezében lopakodik a gonosz gyilkos az áldozata felé, mire valaki felidézi a régi Csala Zsuzsás reklám kísérőhangját: pecsenyekacsa, pecsenyekacsa...

De volt olyan is, hogy az egyik néző recsegve szellentett, mire a fél közönség felröhögött.

Voltak kisebb-nagyobb szünetek.
Amikor elszakadt a film.
Vagy nem azonnal indult a következő tekercs.
Ilyenkor füttykoncert kezdődött, többen pedig azt kiabálták, hogy "Lexíííí!"
Félix volt ugyanis a mozigépész becsületes neve.
Hosszabb szünetek esetén trágárabb beszólásokat is hallottunk, de aztán fenyegetően villant Annus néni elemlámpája és csend lett.

Természetes volt a járkálás, aki nem bírta végigülni a másfél órát, az kimehetett az udvaron lévő pottyantósba, aztán visszajött és ha kellett, felállította az egész sort.
Ez is érdemelt néhány szellemes megjegyzést.
Pl. "Mit kószálsz itt, más ilyen korban már rég meghalt!"

Volt, aki a film közben Szepesi György közvetítését hallgatta zsebrádión a Mohács Véménd - Csömör NB II-es rangadóról, mások félhangosan civakodtak egymással, egyszóval kellemes, családias légkör jellemezte a hatvanas-hetvenes évek falusi moziját.

Ez az, ami azzal a korral együtt eltűnt örökre.
Isten őrizz, hogy visszasírjam, de jólesik emlékezni arra, ami ebből szép volt.
A múlt héten a Pesti Színházban jártam, az indította ezt az emlékezést.
(részletek később)

A bejegyzés trackback címe:

https://medwe.blog.hu/api/trackback/id/tr312411201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.31. 21:20:43

Ómajgad...
Lehetett odabenn cigizni, ha kissé lebújt az ember a székből.. És azok a nyikorgó székek.?!
Egyszer úgy be voltunk nyomva hogy a Gojko Mitic-féle Vértestvérek c. indián eposzt full-osan átaludtam pedig volt benne két tízperces szünet amíg tekercset cseréltek..

Deneware. 2010.10.31. 21:51:09

Bocskorszíj! Nem padló...

Exminden 2010.10.31. 22:41:51

Nagyanyám mindig megkérdezte: szép film volt? (= kosztümös), majd gondosan átvizsgált, nem vittem-e haza bolhát :-)

Messidor 2010.10.31. 22:44:03

Filmhíradóban negatív hírek?(jegyüzérkedés...)Ilyenre nem emlékszem!De a családom háromszor nézte meg,amikor 5 másodpercre szerepeltem benne!
jegyüzért magyar filmre pedig a Ballagás címűn láttam először.
Falusi moziban Erdélyben voltam a 70-es években,nagyon családias volt a légkör.

Peremartoni Krisztina (törölt) 2010.10.31. 22:51:36

Nálunk medveszar ennek a cukorkának a neve

Syolos 2010.10.31. 22:54:27

Emlékszem, én moziban láttam a Terence Hill féle "Én a vizilovakkal vagyok" filmet. Ma már tévében sem nézném meg, de azt akkor nagyon élveztem :) Az Alkotmány moziban, Újpesten (már nincs meg). De k. kényelmetlenek voltak a székek...

gyilkos fűegér 2010.10.31. 22:58:52

Kihagytad a "szombat esti filmkoktélt" menő-manóval!

A beszólásokról annyit: nagyapám (Isten nyugosztalja) egyszer egy szovjet partizánfilm alatt, miközben már fél órája vonszigálták előre-hátra az ágyút a partizánok, a nácik meg jöttek, nem bírta tovább a feszültséget, és elordította magát a síri csöndben: "JÓ' VAN AZ MÁR OTT!!!"

Tanúsító · http://enta.blog.hu 2010.10.31. 23:11:06

Egy kis nosztalgiázásra mindíg van idő! Itt is kiütközik a korkülönbség! Van, aki a cukorra emlékszik, van, aki a lányokra... Tán még most is fel tudnám sorolni s különleges mozikat, ahol a hátsó páholyok teljes takarást adtak, vagy a hátsó oldalzsöllyékhez csak tőrt
nyakkal lehetett hátrakukkolni, pedig ott néha izgalmasabb volt a cselekmény, mint a vásznon!Hogy hol volt két csengetés a film végén, mielőtt lámpát gyújtottak, és hol egyse...
Persze, jó ez így, mindenkinek a saját emléke... szopogassátok csak tovább a medwecukrot!

Bambano 2010.10.31. 23:54:22

Én is ilyen falusi mozin nőttem fel, gyakorlatilag az volt az egyetlen nagy terem akkoriban a faluban, ott volt minden: a mozi, az iskolai farsang/jelmezbál, meg az összes rendezvény.
Egy ilyen helyen úszott be először fölém a császári indulóra a csillagromboló, itt láttam két helikopteren kergetőző párbaját, ott hallottam először egy dodge challenger motorját Kowalski kezében, szóval volt ott azért kultúra.

Majd később megyeszékhelyi moziban, még később felújított megyeszékhelyi moziban sikerült beülni a hátsó hangfal alá, nem tudtam, mi lesz ott, és az első villámcsapásnál kishíján rámszakadt az egész kóceráj...

És akkor jött a nyugati csúcstechnika, dolbiszörranund kétszázpontnyolcvan. Ez, ha jól emlékszem, a duna plázában volt. Irtózatos hangerővel, turbóra kapcsolt klímában, az akkora már megjelenő tipikus mozibunkó archetípusaival körülvéve, néztem valami filmet. Brutál mélyek, megkocáztatom, infrahang támadás, max 17-18 fokos fagyoskodás, viccesnek már közel sem ható bunkó beszólások, ahogy a XX század végének mozija kiadja...

Soha többet nem mentem moziba. Nem is fogok, hacsak nem valami "elmaradott", emberformátumú, sztereó vidéki lebujba.

D4D 2010.11.01. 01:02:10

@Tanúsító:
" különleges mozikat, ahol a hátsó páholyok teljes takarást adtak,"

- Horizont 1-es páholy.

Grossartigli (törölt) 2010.11.01. 07:19:32

@TwoSheds:
Igy van! És az első három sor becsületes neve pedig cigánypáholy volt. Ma meg? Minusz tíz fokos hőmérséklet, popcornszag, halláskárosodás.

Csore60 2010.11.01. 07:26:27

Nálunk Marika néni volt a jegyszedő, de mindenki félte... Ma valahogy már furcsa, hogy eszébe sem jutott senkinek, neki sem, hogy féljen a moziban megfegyelmezettektől, netán attól hogy megverik, megtámadják az utcán az eltiltottak, illetve népes családjuk.

Megdobbent 2010.11.01. 07:31:45

@Grossartigli: "És az első három sor becsületes neve pedig cigánypáholy volt."

Ehehe, es tenyleg!

Vagy 25 eve hallottam utoljara, koszi :)

Naazert a zartpaholy sem volt kispalya, kulon folyosorol nyilo ajtoval, kabatakasztoval, parnazott szekkel...

Megdobbent 2010.11.01. 07:34:33

Nameg ugye, volt olyan is, hogy eseti kulturhazas vetitesen a kornyek hirhedt gazdalkodoja belevagta a kisbaltat a vaszonba, amikor nem ugy alakult a sztori, ahogy az az o vilagnezete szerint elvarhato lett volna :)

ekkerjoz 2010.11.01. 07:46:10

Ilyen mozikban dolgoztam, mielőtt bevonultam katonának. Nappal tanultam, este filmet vetítettem, fölvittem a csajokat a gépházba.
A poszt szép, kimaradtak a bolhák, az ügyeletes tűzoltó (civil rendőr), a kürtős kályha, unalomtól recsegő szék, a filmelőzetes, a lenolajjal beeresztett hajópadló mély szaga.

Lincoln7 2010.11.01. 07:47:39

nem anno, hanem régen...

w126sd 2010.11.01. 07:54:40

Béke mozi rákospalota,nyolcvanas évek!dzsipók a z első 4sorban,10órakor villany fel,rendőr +önkéntes rerndőr mindenkit igazoltatott!Óriási volt
Emlékeztek miért csengettek 5 perccel a vége előtt?.-)

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2010.11.01. 08:12:40

Gyerekkorom vasárnap délutáni programja a mozi volt. Vili bácsi volt a gépész, felesége Vili néni a pénztáros.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.11.01. 08:22:17

Amikor a gépész összecserélte a tekercseket, vagy nemes egyszerűséggel kihagyott egyet... Vagy amikor kivágta magának az izgalmasabb részeket, és a közönség kórusban anyázta...

Amúgy a magyar filmeken nem voltak olyan kevesen, mint a szovjeteken, sőt emlékeim szerint egy-egy Jancsóra vagy Bacsó Péterre néha ugyanolyan nehéz volt jegyet szerezni, mint a nyugatiakra.

LuciFerko 2010.11.01. 08:34:48

Na igen, akkoriban nem a virtuális térben zajlott a közösségi élet... mostmeg kell egy film, letőtöm, kiírom dvd-re és lepunnyadok a 106 centis plazmatévé elé.

pepita ofélia 2010.11.01. 08:59:11

A hetényi Kino Dukla mozinak én voltam az utolsó jegyszedő nénije, de meg se tudtam közelíteni Ocsovány nénit. Ő ifjúságom jegyszedője volt, a Csendbe legyetek gyerekek felszólítással kezdte, aztán bedurvított. Az egész sor együtt lengett, ha valaki hintázott, vaskályhával fűtött a Bandi bácsi- gépész is in einem,
és a jegyet kétfelé hajtottuk, pici lyukat téptünk a közepébe mint a cigit, két ujjunk közé szorítottuk, azzal lehetett fütyülni, ha Ocsovány néni távolabb állt: Melyik voltaz? - nem is néztük a filmet.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2010.11.01. 09:08:44

Ha a régi idők moziját kiveséztük, jöhet a bábszínház is ;)

Algopirin 2010.11.01. 09:16:42

Te most a "somogyibéla" (most Mátyás Király) utca kertmozijáról beszélsz? Amely utcát azóta leaszfaltoztak és megszűnt a bokáigsárbacuppanás? :D
Azért a felsorolt műintézmények is megérnének pár sort. Ezek megvannak még ma is. A Csata a legérdekesebb tán. Ami régen kocsma volt (persze étterem felirattal) és hétvégéken komoly esküvőknek adott otthont. A kocsma része túlélte, de lett hozzá panzió meg miegyéb... A Pogonyit meg nemértem hogy él meg. Bűnrossz fagyija meg sütije van. Mondjuk konkurencia nélkül könnyű. :D Zsír írás. :D

átlátó 2010.11.01. 09:16:46

Szó szerint így volt. :)
Minden mindennel összefügg. Néha irigylem Észak-Koreát, de csak néha.

Algopirin 2010.11.01. 09:17:46

Jááááj juteszembe. Arra az isaszegi mozira emlékszel mikor a kultúrház színpadára kitettek 2 db TV-t és betoltak egy videókazit? Az volt még a MOZI!!! :D

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.11.01. 09:21:11

Falusi moziból az ezredfordulón bútorboltot csinált a faszi.
De nem akart befektetni a bérelt épületbe, ezért a rámpás nézőtéren az összes bútor ferdén állt :D

samba pa ti 2010.11.01. 09:34:08

és az 50 filléres,jófajta,rágós perec?
ilyen mozi egyébként volt zuglóban is,éva mozinak hívták.
hihetetlen emlékek színhelye,sok nyikorgással.

Szalacsi_Dezső 2010.11.01. 09:50:26

De jó volt nosztalgiázni.
Bástya moziban láttam először a Csillagok háborúját 80-ban.
Először azt hittem nem kapunk jegyet, ert ki volt írva, hogy két hétre prolongálva. Én meg azt hittem ez azt jelenti, hohy két hétre előre elfogyott minden jegy.:-D
Feliratos volt és két részben adták.
Csubakkát a feliratban Harrach-nak fordították. No comment . :-))

sebajtóbiás 2010.11.01. 09:53:08

én hatévesen láttam egy falusi moziban a csillagok háborúját. kb same feeling, és nálunk annus nénit viki néninek hívták

Mimas 2010.11.01. 09:53:41

Te isaszegi vagy? Emlékszem a mozira, recsegős székek, miegymás. Az iskolából is vittek minket, és jól kellett viselkedni...:)

@Algopirin: a kertmozi máshol volt, amiről itt szó van, az a "rendes" mozi.
A videózásra emlékszem, konkrétan a BMX banditák című opuszra, ott sikerült az első sorban ülnöm.:)

Algopirin 2010.11.01. 10:20:15

@Mimas: Mikor volt rendes mozi? És hol? Lehet túl fiatal vagyok hogy emlékezzek. :D

Mimas 2010.11.01. 10:59:38

@Algopirin: én '79-ben kezdtem az iskolát, akkor még pár évig volt, de pontosan nem tudom. A Madách utcában, kicsit feljebb a mostani múzeumnál volt, most azt hiszem, valami tornacsarnok van a helyén. Szemben a Petőfi utcával. Ha jól emlékszem.

maps.google.hu/maps?q=isaszeg+mad%C3%A1ch+u&oe=utf-8&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=2117+Isaszeg,+Mad%C3%A1ch+utca&gl=hu&ei=zI3OTI2bHIzCswaJuOyWCA&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CBcQ8gEwAA

Talán itt.

Algopirin 2010.11.01. 11:03:14

@Mimas: Én 87-ben kezdtem, ott egy öreg romos parasztház volt emlékeim szerint, aminek a helyére a csarnokot építették. Amit megjelöltél az feljebb van, ott kisbolt volt, most kárpitos műhely.

Ronin2010 2010.11.01. 11:20:43

A TV tornában én arra emlékszem, hogy a First Lady tornázott a lányaival. A First Man akkori kommunista kapcsolatai lehetőséget adtak egy kis maszekolásra. Jó pénz volt az akkor is. Neki meg járt. Már akkor is a zemberek zembere volt.

az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.11.01. 11:50:59

Mindenkinek köszönöm az együtt-nosztalgiát és az elismerő szavakat.
Valóban régen volt és valóban kimaradt a bolha, a recsegős székek és a Vilupál szaga.

@w126sd:
nem azért volt a csengetés, hogy mindenki kényelmesen felöltözzön, mire kigyúlnak a fények?

@Algopirin:
A Madách utcában állt a mozi, amíg a kiürítése után össze nem dőlt, most a csarnok van a helyén. Azt nem is tudtam, hogy volt Isaszegen kertmozi. A kultúrba pakolt tévékről viszont hallottam. Meg a "Stereó Discó"-ról is. ;-)

@samba pa ti:
a Zuglói sem volt akármi az Angol utcában, azt is megette az enyészet.

@Mimas:
sajnos nem vagyok isaszegi, bár egy időben majdnem az lettem

Algopirin 2010.11.01. 14:12:24

@az igazi medwe: Stereo Disco nekem kimaradt. Az Exotic discoba (volt tini is meg "rendes" is) "jártunk", baromi büszkék voltunk, hogy még a juventus rádióban is reklámozták. :D
Ha így belegondolok, nem is ismerek itt senkit már.

Mimas 2010.11.01. 17:59:53

@az igazi medwe: akkor jól emlékeztem, a tornacsarnok van most ott. Ezer éve nem jártam arra.

@Algopirin: igen, régebben mindenki ismert mindenkit. Most már nem.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.11.02. 09:36:02

én egyszer voltam falusi moziban, valamikor hetvenes évek végén, a Feketeszakáll szellem c. filmet néztük meg, FEKETE-FEHÉR kópián.

mellesleg a krumplicukor az egy tök jó dolog volt (nekem!), ami ismét kapható, sokkal puhább verzióban - no, nem is ízlik annyira...

lordjim 2010.11.02. 16:28:13

na idefigyeljetek büdös kölykök:Kispest,a wekerletelepi(Fő-tér)Élmunkás,később Ady mozi-az első két sorban a jegy ára egy-hetven volt,ha volt artistaműsor akkor ötven fillérrel többet kellett perkálni-ezek a korai ötvenes évek-a mozi előtt takaros ki fabódéban pattogatott kukorica-isteni illatát már a sarkon éreztük,aztán dianás cukor,meg tökmag,szotyi,és stolverk-filmek amelyekre emlékszem:Makszimka,Csuk és Gek,Oké Néró,Tamango,Őfelsége kapitánya,stb.,stb.,még több kispesti mozi,a Kölcsey a Vöröshadsereg-úton,és följebb a túloldalon a Hunyadi,tényleg akkoriban mindenki moziba járt nagyon jó hangulatban,és a cigányokkal nem volt probléma,valahogy akkor még tudtak viselkedni,én is csodálkozom,hogy ezt írom,de tényleg így volt,és szólt a Templom-téren a vándorvurstli hangszórójából a "bárhogylesszúgylessz... milyen mély is a múltnak kútja...
süti beállítások módosítása