2012.04.05. 17:24
Mi az a pesztó?
A hazai vendéglátás nagyon sokat változott 2000-2008 között, amíg éttermeket teszteltem és azóta is, elsősorban előnyére. Bizonyos gyerekbetegségeket - úgy gondolom - képtelen levetkőzni és amíg a vendéglátós képzés nem pótolja a gyerekszoba hiánya miatti alapvető emberi hiányosságokat, addig így is marad. Mindez lorien konyhai partizán gasztroblogger receptjéről jutott eszembe, ami ezzel a címmel jelent meg: Szarvasgerinc turbolyapesztóval, kiflikrumplival. |
Végre egy olyan recept, ami nem csak a pesztót emlegeti, mint egynémely önértékelési zavarral küzdő restaurácia nagyképű étlapja. Ha ilyenkor a kedves vendég a pincértől érdeklődik a pesztó felől, akkor a csálinger kihúzza magát és büszke oktatásba kezd a pesztó mibenlétéről.
Igenám, csakhogy a vendégek egy része már régen tudja, mi az a pesztó és nem egy alulképzett feketekötényes kioktatására kíváncsiak, hanem arra, hogy mi mindent zúztak bele abba a pesztóba.
A pesztó jelentése ugyanis "zúzott".
Az olasz szó etimológiáját illetően megoszlanak a vélemények, van aki szerint a pestare igéből következik a pesto, mások szerint azt a kis mozsárszerű edényt jelöli, amiben a művelet, a legtöbbször zöld növények péppé törése zajlik.
Egyáltalán nem mindegy, miből áll az a pesztó, ugyanis sekélyes gasztronómiai ismereteim (és tapasztalataim) szerint olyan, hogy "a pesztó" nem létezik, a pesztó gyűjtőnév, méghozzá olajos trutymákok gyűjtőneve, amibe sok minden belefér.
A pesto.lap.hu kiváló gyűjtemény, az ételkiegészítő történetétől kezdve az olasz kultúra idevágó elemein át a csodás receptekig majd' minden megtalálható benne. (bár az hogy ki és mi az igazi olasz, biztosan hiányzik belőle ;-))
Szerintem felületes az az étlap, ami azt írja, hogy csirkemell pesztóval - és erre jön a fentebb említett pincér, aki boldogan elmondja az idevágó másfél mondatos tudományát, de hogy AZ a bizonyos pesztó miből van, nem tudja, jobb esetben kimegy a konyhára megkérdezni, rosszabb esetben blöfföl valamit, mégrosszabb helyzetben cöcög egy kicsit a vendég felkészületlenségén.
Nem tartom túl igényesnek azt az éttermet, ami kiírja az étlapra, hogy rántott szelet vagy rántott sajt, előbbi szinte teljesen kikopott a hazai gasztronómiából, utóbbit is teljesen kiszorítja a rántott camembert, rántott trappista és társai (remélhetőleg idővel a rántott-bundázott silóról is leszoknak a zemberek), de az sem vall valami kifinomult ízlésre, hogy pulykarolád pestóval.
Én szeretném tudni már az étlapról, hogy mit zúztak össze a kedvemért.
Turbolyapesztó, bazsalikomos pesztó, fenyőmagos pesztó.
A pesztó tehát növényekből, magvakból és fűszerekből álló ételkiegészítő és természetes ízfokozó, továbbá nagyon jó tükre az éttermek egyéni kultúrájának.
Senki ne féljen megkérdezni a pincért, ha az étlap nem tünteti fel a pesztót alkotó növényt!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Anti Anyag (törölt) 2012.04.05. 22:03:30
kicsibuta 2012.04.05. 22:18:53
Tanúsító · http://enta.blog.hu 2012.04.05. 22:26:26
Olajos magon kívül jófajta olajat is illett hozzácsorgatni.
Egyébként, egy ízorgia! Ki kell próbálni!
Vincenzo90 2012.04.06. 00:49:08
Winston Smith 2012.04.06. 02:49:51
A pesto olyan mint a bor: több mindenből készülhet, de ha nincs odaírva semmi egyéb, akkor "default verzióként" a bor szőlőből (és nem pl. almából, lásd almabor), a pesto meg bazsalikomból készül.
Emiatt én nem állnék neki tudálékoskodni a pincérekkel.
FF 2012.04.06. 06:54:22
blizma 2012.04.06. 08:26:41
borzimorzi 2012.04.06. 08:54:28
Üdv:
b
Gukker 2012.04.06. 09:20:51
A lábszagot a vajsav adja:
hu.wikipedia.org/wiki/Vajsav
Ebből kifolyólag valószínűleg érett sajt, vagy romlott vaj van benne.
Egyébként pedig Winston Smithszel értek egyet. Ez olyan mint az operációs rendszernél a Windows, szövegszerkesztőnél a Word, városnál Budapest. Ha nem emelik ki külön, ez a default. Lehet morogni, de akkor is ez van.
Gukker 2012.04.06. 09:23:25
Mrtwo 2012.04.06. 09:33:52
kicsibuta 2012.04.20. 18:30:39
Mindenkinek köszönöm a hozzászólásokat!