2010.08.30. 13:56
Fokhagymakrémleves cipóban
Tegnap ettem életem legjobb fokhagymalevesét.
Cipóban.
Én csináltam mindkettőt.
A cipó normál lepénytésztából (szűk 3 dl langyos víz, egy evőkanál cukor, fél kiló Szatmári búzaliszt, a solymári Auchanban most 77 Ft, az elmúlt évek legjobb lisztje!, két deka budafoki kockaélesztő rámorzsolva, két kávéskanál só, 3 evőkanál szőlőmagos étolaj, késhegynyi aszkorbinsav, kenyérsütő gép) készült, szombaton ugyanis spenótos-juhtúrós lepény volt az ebéd, ennek a tésztájából szakítottam ki három félöklömnyi darabkát. Megformáztam, letakarva megkelesztettem (egy óra), megsütöttem (mostanában felfűtök 210 fokra, beteszem a tepsit és azonnal visszaveszem 150 fokra, aztán negyedóra múlva nézem meg, mennyi idő kell még neki).
A fokhagymalevesre régen vágytam és volt itthon sok fokhagyma.
Körülnéztem az internetes szakácskönyvekben és elborzadtam, mert minden recept tartalmazott valami fujabelemjönki dolgot, úgymint leveskocka, meg Vegeta.
Ilyeneket jó ideje nem használok, mert műízek, műzsír, műtartósító, műélvezet, művese, pfuj.
A medwe-féle fokhagymaleves ezekből készült:
- egy nagy fej vereshagyma
- 3 deka vaj
- 3 fej fokhagyma
- 2 nagy pohár víz (kb. 6 dl)
- púpozott evőkanál liszt
- egy deci főzőtejszín
- csapott evőkanál kristálycukor
- só, fehérbors, szerecsendió, kakukkfű
- 3 saját készítésű zsemlecipó
Egy kis fazékban felolvasztottam a vajat, rádobtam a felkockázott vöröshagymát, 1-2 perc múlva enyhén megsóztam.
Beleszórtam a megtisztított és egészben hagyott fokhagyma-gerezdeket, kicsit pirítottam, majd amikor szükségesnek látszott, felöntöttem egy kevés vízzel.
Mindig megvártam, amíg újraforr és fokozatosan adagoltam hozzá a vizet és meg is sóztam egy kicsit.
Összekutyultam a lisztet a tejszínnel és a cukorral, néhány kanállal rálöttyintettem a csendesen zubogó fazékből, elkevertem, majd visszaküldtem az egész szmötyit a fazékba.
Forraltam egy kicsit, majd botmixerrel jól eldolgoztam az egészet.
Közben Hajós András konyhatündérkedésén kuncogtam.
Szórtam rá egy kis fehérborsot, szerecsendiót és a Gabi asszony termesztette pasaréti kakukkfüvet, rottyantottam rajta egyet és már mertem is a sütőben előmelegített, levágott tetejű és kivájt belű, illatos cipókba.
Nem is maradt belőle semmi, sőt, alighanem még Ken Lee amerikai tengerészgyalogosnak is ízlett volna!
55 komment
Címkék: étel fokhagymaleves medwe fokhagymakrémleves cipóban ételrecept krémleves cipóban medwekonyha
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2010.08.30. 17:49:17
külön.remek 2010.08.30. 18:03:28
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.30. 18:32:01
Egy kicsit persze így is nyákos lesz, de van aki szereti.
@külön.remek: örülök és kitüntetve érzeném magam, ha beszámolnál az eredményről!
GONOSZ 2010.08.30. 18:44:23
Amúgy a cipó egész jól néz ki és finom is lehet. Én a szélét megpirítottam volna.
Tanúsító · http://enta.blog.hu 2010.08.30. 19:19:40
-Lepénytészta helyett rétestészta laponként lerakva, egyenként olajozva, három-négy réteg után a spenót-túró, újabb három réteg tészta, tetejére tejföl, olaj.
-A leves habarása liszt helyett keményítővel (régen tésztafőzéskor csináltuk a fokhagymakrémlevest, a gyúrt tészta főzőlevéből)
RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2010.08.30. 19:23:09
különben is amiben hagyma van, rossz nem lehet! :))
gogo boly 2010.08.30. 19:54:37
duhosnyul · http://vallheroes.hu 2010.08.30. 20:08:33
demagofób 2010.08.30. 20:19:09
hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2010.08.30. 20:21:52
Trouble 2010.08.30. 20:39:43
Csak Norris 2010.08.30. 20:46:24
Sákif za morro? 2010.08.30. 20:50:49
Tuti79 (törölt) 2010.08.30. 21:22:55
Ezt is ki fogom azért próbálni, hogy legyen összehasonlítási alapom.
EvilHedgehog 2010.08.30. 21:29:39
Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.08.30. 21:40:49
Hooshee · http://hooshee.blog.hu 2010.08.30. 21:42:16
Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2010.08.30. 22:35:16
kerdesek05 2010.08.30. 23:32:42
Vérnűsző Barom (törölt) 2010.08.31. 00:16:05
Csak kérdem, abszolut hozzánemértőként: nem lenne ezt jó friss zsemlével, kiscipóval, egyszerűen tányérból enni?
nál 2010.08.31. 00:30:56
A szerelő 2010.08.31. 01:23:14
Aston Kanál 2010.08.31. 05:15:17
otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2010.08.31. 05:57:20
a helyzet az, hogy én sem tudom, mit hoz a sors, de olyat nem hozhat, hogy rajongjak a dialízisért.
Szóval művese... pfuuuujjj
egy másik köcsög
@Aston Kanál:
te gyógyszerész vagy, csezmeg?
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 06:51:34
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 06:55:28
Hózentróger 2010.08.31. 07:16:30
Én is megcsinálom ezt, végre egy recept, ami nem túl bonyolult, és semmi extra alapanyag nem kell hozzá. Kösz érte.
Ez egyébként két személyes ekkora mennyiségben?
Pierr Kardán 2010.08.31. 07:50:34
Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2010.08.31. 07:56:04
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 08:12:35
Szívesen.
Hogy hány személyes az adag?
Szerinted?
(3 cipó ;-))
Elismerem, hogy szűk adagokról van szó, hiszen egy személyre bő két deci leves jut, de beleszámítottam a cipók elfogyasztását és a következő fogásokat is, nomeg azt sem szabad elfelejteni, hogy sznobok vagyunk és csak csipegetünk, a degeszre jóllakást meghagyjuk a türhő parasztoknak! :-))
Kulmar 2010.08.31. 08:14:43
Mindamellett, ha van fantáziád, akkor a kocka pótolható, csak úgy a leves elkészítése fél óra helyett inkább 3 óra.
Hózentróger 2010.08.31. 08:29:38
Türhő paraszt vagyok, úgyhogy elég lesz a két cipó is nekünk ehhez az adaghoz. :)))
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 08:34:35
Előre is köszönöm.
EvilHedgehog 2010.08.31. 08:38:36
naponta 3x 2010.08.31. 08:52:31
Hózentróger 2010.08.31. 09:00:14
Este szerintem meg is csinálom, bár, lehet, hogy csak tányéros változat lesz, mert nem lesz időm a cipót megsütni. Mindenképpen elmondom, hogy hogyan sukerült.
nutika 2010.08.31. 09:13:14
Pierr Kardán: mi bajod a botmixerrel? És hogy kerül össze a leveskockával?
asszem én vagyok az igazi sznob, mert ezt a csomó cukrot sem nagyon értem a receptben...
muhi 2010.08.31. 09:17:18
" ...az elmúlt évek legjobb lisztje!"
"Összekutyultam ... rálöttyintettem ... csendesen zubogó" (ez utóbbi egyébként egy oximoron, vagy csendesen gyöngyözve, vagy zubogva forr)
"Hajós András konyhatündérkedésén kuncogtam"
"illatos cipó"
Előre is szégyellem magam, de csak leírom: sznob, modoros, émelyítő közhelyektől hemzsegő bejegyzés volt, maga Stahl Judit vagy bármelyik önjelölt amatőr sztárszakács megirigyelhette volna.
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 09:32:04
Én nagyon élveztem a leves elkészítését, még jobban az elfogyasztását, külön öröm volt a családom élvezkedésének közvetlen közelről történő átélése. Szívesen írtam le a receptet és felemelő érzés olvasni a kommenteket.
Az orcámon megjelenhető legenyhébb pír nélkül teszem közzé: imádom ezt az egészet!
Hát ne szégyelld te sem megosztani az örömeidet.
Köszönöm, hogy nálam tetted!
:-)
acsa77 2010.08.31. 09:37:33
acsa77 2010.08.31. 09:42:23
külön.remek 2010.08.31. 09:44:14
@muhi: csak ne szégyelld magad!
Imádok főzni, és jólesik, ha a család csendben zabál. Megosztottam a receptet, mert kurvajót csináltam.
Csak, hogy tudd, nem érdekel a véleményed arról, hogy: imádom ezt az egészet!
Írd le a véleményed, hadd tanuljanak mások.
Inkább itt, mint máshol!
:-)
Persze mivel válasz volt a modorosságra, nálam poén.:D
Nem bántani akartam, de egy kicsit hadd piszkálódjak már én is.:D
beriberi 2010.08.31. 09:45:26
kedves medwe!
nagyon jó a recept, én van amikor egy kis füstölt sajtot, vagy ropogósra sütött húsos szalonnát rakok a tetejére.
halaloszto 2010.08.31. 10:01:13
A szatmari malom meg szatmari malom, nem kell fellengzoskodni.
vajk
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.08.31. 10:19:26
muhi 2010.08.31. 12:54:22
Gabe Walker 2010.08.31. 17:19:32
Majd "elszürcsölget" egy "bizsergető" capuccinot, miközben "elcsacsog" a családdal a mélysznob önérzetén. Persze, ettől egy fokkal sem lesz kevésbé gyomorforgató.
Bár már a művese oldalsztenderre tette az agyam, amit lepfujjolt. Igazi zsenge gyökér...
az igazi medwe · http://medwe.blog.hu 2010.09.05. 10:03:43
Ez persze semit nem von le a bejelentésed értékéből: igazad van, a főzőtejszín tényleg mű! Sőt, a vaj és az élesztő is gyanús.
mutant · http://universal.blog.hu 2010.09.06. 11:01:29
Tehenet nem csak a tejszín miatt érdemes tartani, persze ganézni kell,tény, de ott a sok finomság a tejből,nyami:) És ha van szíved levágni/vágatni,akkor a húsa is megéri:D:D:D